Vom avea CinEd in Ploiesti

Vom avea CinEd in Ploiesti

la cinemaCinEd, amplul proiect cinematografic inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză și susținut de programul Europa Creativă/ Media al Uniunii Europene, va fi lansat în luna aprilie. Primele zece orașe care vor beneficia de programele din cadrul inițiativei implementate în România de Societatea Culturală NexT și Asociația Culturală Macondo, sunt București, Alexandria, Buzău, Galați, Craiova, Mediaș, Târgu Mureș, Timișoara, Ploiești și Roman.

Catalogul de filme a fost realizat în urma unor întâlniri și sesiuni de lucru la care au participat toți partenerii CinEd (Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Cehia și România) și include anul acesta 11 lungmetraje și 3 scurtmetraje de diferite genuri, pentru elevi de toate vârstele, majoritatea premiate în festivaluri internaționale. Printre filmele selectate se numără și pelicule realizate de Radu Jude — „Cea mai fericită fată din lume” și Cătălin Mitulescu — ”Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”. Acestora li se adaugă „Pierrot Nebunul” (regia Jean-Luc Godard, Franța, 1965), „Prima zi de școală” (Jacques Rozier, Franța, 1956), „Deschide ușa” (Joana Hadjithomas, Khalil Joreige, Franța, 2006), „Luminița” (Alain Gomis, Franța, 2003), „Spiritul stupului” (Victor Erice, Spania, 1973), „În construcție” (Jose Luis Guerin, Spania, 2001), „Postul” (Ermanno Olmi, Italia, 1961), „Intervalul” (Leonardo di Costanzo, Italia, 2012), „Sângele” (Pedro Costa, Portugalia, 1989), „Un sâmbure de îndoială” (Joaquim Pinto, Portugalia, 1988), „Adăpost” (Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), „Problema țânțarilor și alte povestiri” (Andrey Paounov, Bulgaria, 2007).

Toate filmele din colecția CinEd vor fi disponibile într-o varietate de formate care vor putea fi proiectate în spații diverse — de la cinematografe cu standarde profesioniste, la săli cu echipament minimal sau în sala de clasă.

Proiecțiile pentru elevi vor avea loc în intervalul 18-22 aprilie, în timpul săptămânii “Școala Altfel”.

CinEd — European Education for Youth este o inițiativă ambițioasă de cooperare europeană, care aduce laolaltă organizații culturale din Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă și România, propunându-și ca în anii următori să atragă interesul cât mai multor țări europene care să-și pună la comun resursele pentru dezvoltarea educației cinematografice la nivel extins.

sursa: www.telegrama.ro

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.