ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă – împreună cu GDF SUEZ Energy România tocmai au încheiat derularea unei etape importante a proiectului „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!”, o iniţiativă menită să ajute românii să se implice activ în protejarea naturii. Proiectul este susţinut şi de Iuliana Tudor, vedeta postului public de televiziune.
Proiectul „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!” a fost lansat oficial pe 11 mai în București, iar local a fost lansat în Ploiești pe 7 iunie. Această iniţiativă este o etapă-pilot a unui program pe care ViitorPlus intenţionează să îl extindă în ţară.
Proiectul se derulează încă de la începutul acestui an, etapele anterioare fiind pași bine gândiți într-o construcție menită să producă rezultate cu impact pe termen lung. Astfel, unul dintre cele mai importante obiective ale acestui proiect este ca infrastructura creată, sesiunile de instruire derulate, zilele de informare a turiștilor asupra colectării selective a deșeurilor, acțiunea de igienizare, monitorizarea ce va urma și implicarea atât de multor grupuri în proiect (voluntari, localnici, autorități, turiști, elevi, experți) – toate acestea să aibă impact pe termen lung pe Valea Teleajenului.
Prin urmare, inițiatorii proiectului – ViitorPlus și GDF SUEZ Energy România-, dar și autoritățile locale și localnicii, speră că acest proiect va deveni exemplu de bună practică în domeniul responsabilității fața de mediu.
Acțiunea de igienizare programată în cursul zilei de ieri în cadrul proiectului s-a desfășurat pe Valea Teleajenului, zona Măneciu-Cheia, şi a vizat implicarea comunităţii locale în activitățile de curăţenie și informare.
Etapa derulată sâmbătă, 11 iunie, a reunit peste 400 de voluntari ai ViitorPlus, angajați ai companiei GDF SUEZ Energy România care s-au înscris ca voluntari în acest proiect, localnici, autorități locale, elevi și, desigur, a adus-o pe Valea Teleajenului pe Iuliana Tudor, eco-ambasador extraordinar al proiectului.
Echipele de voluntari au fost coordonate de ViitorPlus împreună cu cei 50 de micuți eco-ambasadori recrutați dintre elevii din zonă și instruiți în timpul derulării proiectului.
Vremea a fost favorabilă, în ciuda avertismentelor care – totuși – nu au descurajat voluntarii sosiți la Măneciu plini de energie. Participanții au muncit de dimineața până la ora 14, în mai multe zone pe Valea Teleajenului, mai ales în ariile turistice dinn jurul localităților Cheia și Măneciu. Astfel, s-au strâns:
- 500 de saci de deșeuri de plastic şi metal ce urmează a fi reciclate;
- 600 de saci de deșeuri menajere.
În total, s-au adunat aproape 1100 de saci, însemnând un volum de aproximativ 132 de metri cubi de deșeuri, dintre care aproape jumătate au fost transportate către centre de reciclare iar restul la groapa de gunoi.
Până la acțiunea de ieri, de-a lungul a patru finaluri de săptămână, voluntarii ViitorPlus au discutat despre colectarea selectivă a deșeurilor şi importanţa reciclării cu peste 800 de turiști din zonă și au împărțit Harta Reciclării, instrument de identificare a locurilor în care pot fi lăsate deşeurile colectate selectiv pentru reciclare. Harta poate fi oricând gasită la adresa www.hartareciclarii.ro, precum şi accesând link-urile prezente pe website-urile www.ecomunitateata.ro, www.viitorplus.ro şi www.gdfsuez-energy.ro .
În cadrul proiectului ,,Valea Teleajenului-ECOmunitatea ta !’’, în zona Măneciu-Cheia au fost montate containere destinate colectării selective a deșeurilor de plastic și metal în 7 puncte de- lungul acestui traseu, iar turiștii și localnicii au fost rugați și încurajați să le folosească pentru a putea beneficia de un mediu înconjurător mai curat.
Autoritățile locale au preluat infrastructura creată și au promis că vor supraveghea utilizarea corectă a containerelor de colectare selectivă.
Proiectul continuă până în septembrie cu etapa de monitorizare a rezultatelor obținute pe Valea Teleajenului, monitorizare făcută de asociația ViitorPlus și sprijinită de cei 50 de eco-ambasadori din zonă. Aceştia vor ține de-a lungul verii jurnale de vacanță în care își vor nota observațiile cu privire la modul în care a fost păstrată curăţenia pe Valea Teleajenului în zona Măneciu – Cheia.
***
GDF SUEZ Energy Romania este filiala primei companii de utilităţi din lume după cifra de afaceri şi unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din România având 1,3 milioane de clienţi. În 2009, GDF SUEZ Energy România a intrat pe piaţa furnizării de energie electrică pentru clienţii business. Distrigaz Sud Reţele, filiala de distribuţie a GDF SUEZ Energy România, a fost înfiinţată în martie 2008 ca urmare a separării activităţii de comercializare de cea de distribuţie.
Printre proiectele de responsabilitate socială derulate de către companie amintim: programul educaţional privind sursele de energie şi utilizarea lor ,,Întalnire cu energia’’, programul educaţional ,,Educaţie prin turism’’, parteneriatul încheiat cu Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec privind acţiunea de colectare a bateriilor şi acumulatorilor portabili în 42 de locaţii din zona de activitate a companiei.
Pentru mai multe detalii puteţi accesa secţiunea de responsabilitate socială la link-ul http://www.gdfsuez-energy.ro/corporate/corporate/responsabilitate-sociala.
Persoana de contact GDF SUEZ Energy România: Ramona Sărărescu, tel. 021 301 30 93, ramona.sararescu@gdfsuez.ro
ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă este o organizaţie nonprofit care derulează din 2006 proiecte de împădurire, reciclare, educaţie şi conştientizare, producţie de confecţii textile naturale, construcţie de colectoare solare şi dotare a unor obiective sociale cu sisteme de încâlzire a apei menajare ce utilizează energia soarelui, proiecte ce contribuie la soluţionarea unor probleme sociale şi de mediu în diferite judeţe ale ţării precum, Constanţa, Călăraşi, Prahova, Ilfov, Sălaj şi Teleorman sau în Bucureşti. Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizaţiei de până acum sunt „Adoptă un copac!”, „Sacoşa de pânz㔺i „Recicleta”.
Pentru mai multe detalii privind proiectele ViitorPlus puteţi accesa www.viitorplus.ro
Persoana de contact ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă: Teodora Pălărie, tel. 0735 854 169 teodora.palarie@viitorplus.ro








Felicitari pentru astfel de initiative!
M-ar reprezenta si pe mine astfel de programe, pe care dealtfel le intreprind cu copiii mei de la gradinita!