Actualii guvernanti vor sa dea o grea lovitura – speram ca vor si reusi! – samsarilor de legume si fructe din piete agroalimentare, targuri si oboare. Cum? Prin oferirea, adevaratilor producatori agricoli, de spatii special amenajate in piete, unde sa-si valorifice surplusul de produse. Aceste spatii vor trebui sa ocupe cel putin 20 la suta din totalul spatiilor de vanzare existente, fiind delimitate distinct si amenajate corespunzator pentru depozitarea si comercializarea produselor specifice. Taranii vor putea ocupa insa aceste spatii doar pe baza cardului de acces, insotit de certificatul de producator si de carnetul de comercializare – unde isi vor nota zilnic vanzarile, potrivit unui proiect de act normativ, aflat in dezbatere publica, elaborat de Ministerul Agriculturii. Cardul este netransmisibil si se acorda doar producatorului agricol inregistrat fiscal, iar carnetul de comercializare se elibereaza solicitantilor de catre primarii, semnat si stampilat de primar. La eliberarea certificatului de producator – a carei valabilitate este de un an calendaristic- se percepe o taxa stabilita de consiliul local. De asemenea, in piete agroalimentare, targuri si oboare trebuie sa existe si spatii destinate exclusiv operatorilor economici. Actualizata permanent, lista certificatelor de producator din fiecare judet va fi disponibila pe site-ul Ministerului Agriculturii. Prin acest proiect de act normativ, initiatorii au avut in vedere reducerea evaziunii fiscale in domeniu, eliminarea concurentei neloiale intre producatorii agricoli „neaosi” si operatorii economici din piete, inlaturarea presiunilor speculative ale intermediarilor si samsarilor asupra preturilor legumelor si fructelor la consumatorul final.
sursa : ziarulprahova.ro