Aşa cum v -am obişnuit vă vom adresa în fiecare zi o invitaţie la lectură, graţie inimosului colectiv al Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga”, care continuă astfel, ceea ce Profesorul Nicolae Boaru a clădit atâţia ani :”Dragul de carte!” Astăzi vă propunem ” Una şi multiplă. Să regândim Europa”, de Gianluca Bocchi, Mauro Ceruti.
Lectură plăcută!
Monica BOSTAN
Editura Curtea veche
Traducere din limba italiană de Cornelia Dumitru. Colecţia transdisciplinară „Ştiinţă, Spiritualitate, Societate“.
„Chiar şi în timpuri destul de recente, Europa a trăit conflicte generate de dificultatea de a divide imparţial între entităţi politice opuse în teritorii locuite de un amestec intextricabil de populaţii.(…) S-ar părea că popoarelor antrenate direct sau indirect în aceste dispute interminabile li se înfăţişează aceeaşi alternativă pe care, într-un trecut mai mult sau mai puţin recent, au avut-o de înfruntat toate popoarele europene: să mizeze pe naţionalism şi fundamentalism ori să îşi pună identităţile în valoare în contexte mai ample. Exemplul Uniunii Europene dovedeşte posibilitatea — nu spunem facilitatea — de a alege şi consolida această a doua cale.” Gianluca Bocchi, Mauro Ceruti
Gianluca Bocchi este profesor de filosofia ştiinţei la Universitatea din Bergamo. Este autorul unui număr mare de eseuri, articole, conferinţe, cărţi. A publicat, între altele, L’Europa nell’era planetaria (în colaborare cu E. Morin, 1991), Le radici prime dell’Europa (cu Mauro Ceruti, 2001), La filosofia della cura. La cura responsabile (2012) şi Cervello anarchico, la cura responsabile(2012).
Mauro Ceruti este profesor de filosofia ştiinţei la Universitatea din Bergamo şi politician. Membru al Comitetului Naţional pentru Bioetică, a efectuat cercetări în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la Geneva fondată de Jean Piaget şi la Centrul de Cercetări Transdisciplinare de la Paris, (CETSAP), condus de Edgar Morin. A publicat multe lucrări, unele fiind traduse în mai multe limbi. Câteva titluri: Il vincolo e la possibilità (1986), La danza che crea. Evoluzione e cognizione nell’epistemologia genetica (1989), Evoluzione senza fondamenti (1995).