Un an de la moartea Mădălinei Manole (1967-2010)

În urmă cu un an, îndrăgita ploieșteană „fată cu părul de foc” se sinucide în propria casă, înghițind o cantitate mare de Furdan. Soțul ei (Petru Mircea), o găsește țn fața ușii de la baie.

Deși spunea tuturor că se simte împlinită, nepărând abătută, se pare că Mădălina era apăsată de multe griji. Mădălina Manole a mai lăsat și un bilet în care preciza că nu se mai simte „frumoasă”, cu toate că era admirată de toată lumea.

Mădălina Manole sau cu numele de botez Magdalena Manole, a fost solistă vocală și totodată, compozitoare și instrumentistă română. A studiat chitara, primele lecții fiindui predate de Ana Tetelea Ionescu, apoi începe să compună muzică pe versurile poeților consacrați.

Își face debutul la vârsta de 15 ani în Cenaclul Tineretului Prahovean. Alcătuiește împreună cu Ștefania Ghiţa duetul Alfa şi Beta cu care participă la Cenaclul Flacăra. Mădălina cântă alături de Victor Socaciu, Gheorghe Gheorghiu, Mircea Rusu, Roşu şi Negru, ş.a. .

Între anii 1982 şi 1985 Mădălina Manole urmeayă cursurile Şcolii de Artă. În anul 1988, Mădaălina Manole participă la Festivalul Mamaia cu piesa „Un om sentimental” compusă de Șerban Georgescu. Acesta este începutul unei noi colaborări de succes între cei doi.

În anul 1991, obține discul de aur pentru albumul „Fată dragă”. Din anul 1991 începe seria turneelor în Statele Unite, Canada, Austria, Belgia, Germania și Franța.

În anul 1995, cântă în deschiderea concertului Whigfield, iar un an mai târziu în deschiderea concertului susținut de formația „Los del Rio”.

În anul 1997 lansează albumul „Lina, lina Mădălina” moment în care înregistrează două premiere notabile.

Devine primul nume al muzicii pop romanesti care intra in catalogul unui mare producator muzical international – Polygram Group (prin Zone Records Romania). Cea de-a doua premiera marcata prin acest album este faptul ca Madalina Manole este prima artista de muzica pop care are curajul sa interpreteze folclor autentic, in maniera originala, cu o orchestra de muzica populara condusa de regretatul Dorel Manea.

În anul 2000 obține distincții pentru cea mai bună interpretă pop și cea mai bună voce feminină a anului, la Premiile Radio România și respectiv, Premiile Industriei Muzicale din România. Tot în anul 2000 albumul „Dulce de tot” este apreciat ca cel mai bun album pop de Radio România Actualități.

Piese din repertoriul propriu
Serban Georgescu: „Vino, dragostea mea”, „O floare pentru mai tirziu”, „Asta e doar viata”, „Te-am vazut mi-ai placut”, „Fata draga”, „Vreau sa te uit”, „Nu esti chiar un inger”, „Sa nu ma minti”.
Ionel Tudor: „Totul e pe dos”
Dragos Docan: „Nu-mi pasa” „Nu-ti pierde curajul”
Creatii proprii: „Cantec pentru voi”, „Omul sufletului meu”, „Cine esti tu”, „Fata visurilor tale”, „Nu ma cunosti”
Albume
1991, Fata draga, Electrecord
1993, Ei, si ce?, Electrecord
1994, Happy New Year Electrecord
1995, The best of Madalina Manole, Electrecord
1996, Traiesc pentru tine, Roton Music
1997, Lina, lina Madalina, Zone Records Polygram
1998, Canta cu mine, Zone Records Polygram
2000, Dulce de tot, Nova Music Entertainment BMG
2003, A fost (va fi) iubire

Autor: Marinel Pădurice

Sursa foto: adevarul.it

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.