„Trăiască Revoluţia!.Cele mai importante 30 de revolte şi revoluţii din istorie”

„Trăiască Revoluţia!.Cele mai importante 30 de revolte şi revoluţii din istorie”

Prin bunăvoinţa Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga” şi a directorului Nicolae Boaru, vă prezentăm în fiecare zi, recenzia unei cărţi. Astăzi „Trăiască Revoluţia!.Cele mai importante 30 de revolte şi revoluţii din istorie”, de Derry Nairn.

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN

 

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Corina Hădăreanu. Revolutia pluteste în aer. Pretutindeni în Orientul Mijlociu, în Europa, în America si nu numai, 2011 a fost anul miscarilor de protest în masa – suprimate uneori în forta – si, mai presus de orice, al unei dorinte arzatoare de schimbare. Si totusi, aceste miscari nu sunt fara precedent. Istoria abunda în asemenea exemple ale fortei populare în actiune, unele devenind legende nationale, unele fiind date uitarii, iar altele supuse cenzurii aspre. De la revolta lui Spartacus împotriva romanilor, în anul 73 î.Hr., la Primavara Araba din 2011, lucrarea de fata parcurge secole si continente, analizând nu mai putin de treizeci de revolutii care au dus la nasterea unor superputeri la nivel mondial, au zdruncinat imperii, au pus capat persecutiilor si nedreptatilor sociale, au întemeiat prima natiune de culoare independenta si au creat ideologii, eroi si noi curente culturale.

Pe lângă mişcările ample, care au marcat epoci, precum Revoluţia Franceză şi cea Americană, Derry Nairn aduce în discuţie şi evenimente mai puţin cunoscute, cum este cazul rebeliunii din Irlanda, din 1798. Deşi au eşuat ca revoluţii, ele ne ajută să înţelegem lumea modernă, cu noile sale mişcări de protest. Căci, indiferent cine l-a enunţat primul, Winston Churchill sau George Santayana, pricipiul va rămâne mereu valabil: cei care nu pot învăţa din istorie sunt condamnaţi să o repete. Aşadar, o lecţie utilă pentru membrii mişcării Occupy, revolaţi de inegalităţile sociale, dar şi pentru toţi eroii din umbră, care aşteaptă să iasă la lumină.

Derry Nairn este istoric, absolvent al mai multor universităţi prestigioase: City University din Londra, University College din Dublin şi Waseda University din Tokyo. Este corespondent al principalei reviste britanice de istorie, History Today.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.