Timiş, Satu Mare şi Prahova – judeţele cu cele mai multe locuri de muncă

Andreea Paul, consilier economic al primului ministru, a realizat un raport, intitulat „România: Tabloul investiţional regional în anii 2011 şi 2012”. Datele pentru acest raport au fost strânse cu ajutorul prefecturilor.

Raportul arată că 9300 de locuri de muncă au fost create în ţară în 2011, în urma investiţiilor autohtone şi străine şi că aproape jumătate din acestea sunt înregistrate în numai 5 judeţe din ţară şi anume: Timiş (cu 1052), Satu Mare (960), Prahova (928), Tulcea (686) şi Caraş Severin (659).

Aceeaşi sursă arată că judeţele codaşe, unde nu s-a înregistrat nici un loc de muncă sunt: Argeş, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Galaţi, Giurgiu, Mehedinţi şi Neamţ.

Pentru judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti nu s-au furnizat date cu privire la investiţiile noi.

Valoarea proiectelor de investiţii străine şi autohtone realizate în 2011 şi prevăzute a fi desfăşurate şi anul acesta (care sunt monitorizate în acest raport – 477 la număr), se ridică la 2, 3 miliarde de euro. Aceste investiţii s-au concretizat în realizarea a 9300 de locuri de muncă anul trecut. Alte 6700 locuri vor fi programate prin investiţiile programate în acesta an.

Investiţiile autohtone s-au orientat mai mult spre industria de prelucrare a lemnului, spre sectorul agricol, inclusiv pomicultură şi zootehnie, spre sectorul turistic şi comerţ şi mai puţin spre producerea de energie verde.

Investiţiile străine s-au orientat în mod special către industria auto şi spre producerea de energie electrică utilizând energia regenerabilă sau alte metode neconvenţionale.

Conform raportului, judeţele Cluj, Mureş şi Prahova au un total de 408 milioane de euro din investiţii.

Cele mai mari proiecte de investiţii străine ce totalizează 211 milioane de euro s-au realizat în Cluj, Olt şi Prahova. Pe de altă parte, cele mai mari investiţiile autohtone s-au realizat în Mureş, Cluj şi Prahova, cu un total de 232 milioane de euro.

Valoarea investiţiilor ro­mâneşti noi, demarate anul tre­cut, se ridică la 410 mil. euro, reprezentând 2,7% din tota­lul investiţiilor nete în eco­nomia românească (15,2 mld. euro), conform datelor centralizate de către Institu­tul Naţional de Statistică. Pe de altă parte, valoarea inves­ti­ţiilor străine noi s-a ridicat la 455 mil. euro în 2011, adică 24% din totalul ISD în anul 2011 (1,9 mld. lei), conform datelor publicate de BNR.

Pentru acest an proiectele de inves­tiţii noi anunţate până în prezent se ridi­că la 1,4 miliarde de euro. Investiţiile străine noi reprezintă aproape 90% din valoarea totală a investiţiilor monitorizate în acest raport, în timp ce investiţiile autohtone se ridică la 152 de mil. de euro, conform raportului.

Un exemplu este investiţia de 40 de milioane de euro pe care a anunţat-o firma Montana Energy în construcţia de parcuri eoliene în localitatea Drăguşeni şi la Botoşani.

 Corina Sava

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.