„Suflet românesc”

„Suflet românesc”

Aşa cum v -am obişnuit vă vom adresa în fiecare zi o invitaţie la lectură, graţie inimosului colectiv al Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga”, care continuă astfel, ceea ce Profesorul Nicolae Boaru a clădit atâţia ani :”Dragul de carte!” Astăzi vă propunem  “Suflet romanesc”, de  Dan Puric.

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN

Cartea „Suflet românesc” poate fi considerata o parabola a re-configurarii spirituale a unei generatii, care, pentru a creste, trebuie sa se uite spre trecut si nu spre viitor.

Cum e noua carte a lui Dan Puric? Este literatura autentica, un mod radical de a spune „Nu!”, confuziei dintre aparenta si valoare, dintre idee si idealuri. Nu exista nicio urma de profetism sau de violenta, în paginile acestei carti, ci o blândete calda, arhaica în modul de adresare si în compozitia textelor.

Cartea este scrisa cu durere si bucurie, iar o parte dintre motivele cunoscute, si din scrierile anterioare, sunt reluate în alta nota, una mai grava, într-un enunt nou, metaforic.

Spatiul sufletului românesc este redescoperit în stil picaresc. Calatoria, întâlnirile cu oamenii si întâmplarile simple devin motiv de meditatie asupra conditiei românului si românismului. Autorul nu ofera solutii ci încearca sa redescopere dimensiunile contemporane ale spiritualitatii românesti. Cartea confirma adevaruri la care nu vrem sa ne gândim si realitati pe care nu vrem sa le acceptam. „Suflet românesc” este, în esenta, biografia fiintei românesti.

(sursa articol: Adevarul)

Exista in sufletul acestui neam, o timiditate in fata lumii. Si cum lumea de astazi e aroganta, obraznica si ingamfata, ai sentimentul ca in intimitatea lui, sufletului romanesc ii e rusine sa participle la ea. Dar asta nu dintr-o resenmnare, ci dintr-un fel de „zare interioara” care spune ca vesnicia nu poate fi atinsa de istorie.”

Dedic aceasta carte poporului roman, frumusetii lui interioare necorupte, care intr-o zi il va ajuta sa se refaca.

Iubind aceasta frumusete va avea puterea ca odata plecat in lume sa-i tamaduiasca si pe altii.

Dan Puric

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.