Potrivit dispozitiilor art. 8 – art. 13 din Codul deontologic al profesiei de asistent social din 14 decembrie 2007, publicat in Monitorul Oficial nr.
173 din 6 martie 2008, autoritatea si demnitatea profesionala a asistentului socialconstau in faptul ca acesta isi desfasoara activitatea pe baza principiului independentei profesionale, care ii confera dreptul de initiativa si decizie in exercitarea actului profesional, cu asumarea deplina a raspunderii pentru calitatea acestuia. Independenta asistentului social nu poate prejudicia in niciun fel interesele beneficiarului serviciului profesional.
Asistentul social pledeaza pentru conditii de viata care sa conduca la satisfacerea nevoilor umane de baza si promoveaza valorile sociale, economice, politice si culturale, compatibile cu principiile justitiei sociale.
Asistentul social este obligat sa isi exercite profesiunea cu responsabilitate, in conformitate cu competentele corespunzatoare treptelor de competenta profesionala dobandite: a) asistent social debutant; b) asistent social practicant; c) asistent social specialist si d) asistent social principal.
Actul profesional al asistentului social se exercita in mod obligatoriu olograf, cu precizarea numelui, prenumelui si codului alocat din Registrul National al Asistentilor Sociali, Partea I, precum si prin aplicarea parafei profesionale individuale, potrivit modelului aprobat de catre Colegiul National al Asistentilor Sociali.
Asistentul social presteaza numai categoriile de servicii de asistenta sociala specifice tipului de interventie si beneficiarului serviciilor, potrivit ghidurilor de buna practica in domeniul asistentei sociale, precum si normelor metodologice privind exercitarea profesiei de asistent social, aprobate de Colegiul National al Asistentilor Sociali, in conditiile legii, acesta neputand fi asimilat personalului administrativ sau nespecializat in domeniul asistentei sociale.
Pentru serviciile de asistenta sociala prestate in relatiile contractuale stabilite cu beneficiarul acestora, asistentul social, indiferent de forma de exercitare a profesiei, beneficiaza de un salariu sau onorariu negociat in mod liber cu beneficiarii serviciilor prestate sau cu furnizorii de servicii de asistenta sociala ori cu alta entitate angajatoare in cadrul carora activeaza, dupa caz.
Demnitatea profesionala a asistentului social se castiga prin vointa, perseverenta si profesionalism. Impotriveste-te ignorantei si lipsei de respect pentru profesia ta. Respecta-ti profesia si vei fi respectat ca om. Parafa profesionala este simbolul calitatii si demnitatii profesiunii tale. Nu admite incalcarea drepturilor tale profesionale. Medicii, avocatii si psihologii nu admit sa fie ignorati sau inlocuiti cu neprofesionisti.
Bucuria pe care o simti cand citesti concluziile unei anchete sociale parafate de catre colegul tau asistent social o poti darui si tu colegilor tai. Sprijina orice initiativa care iti valorizeaza material si moral activitatea profesionala.
Ajuta beneficiarii serviciilor de asistenta sociala sa recunoasca valoarea profesionala, ajuta-i sa nu ignore profesionistul din fata lor. Cel mai simplu mod de a le arata cum sa respecte este respectul pe care ti-l arati tie insuti. Siguranta beneficiarilor serviciilor tale este in mainile tale.
Judetul Prahova are inscrisi in Registrul National al Asistentilor Sociali din Romania un numar de 76 de Asistenti Sociali cu diverse trepre de competenta.
Sursa : http://www.cnasph.ro/
O campanie initiata si coordonata de catre Colegiul National al Asistentilor Sociali – autoritate romana competenta pentru profesia de asistent social (www.cnasr.ro).
Relatii la adresa din Bucuresti, Str. Lucacesti nr. 19 A, et. 2, sector 6, cod postal 060244, tel: 0748 124 585, 021 317 51 25, fax: 021 317 24 30, 031 817 20 47; cnasr@cnasr.ro.