Seminar privind asistenţa socială la Universitatea din Bucureşti

Peste 200 de studenţi, masteranzi, reprezentanţi ai mai multor organizaţii au participat, marţi, la conferinţa cu tema „Asistenţa socială: adevăruri, provocări, oportunităţi”, organizată de Asociaţia Şcolilor de Asistenţă Socială în parteneriat cu Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti şi Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 21 de ani de învăţământ superior în domeniul asistenţei sociale din România şi de celebrarea Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale.
Potrivit organizatorilor evenimentului, din cele 17 generaţii de absolvenţi de asistenţă socială, cuprinzând aproximativ 25.000 de asistenţi sociali cu diplomă universitară, doar 20% mai activează în domeniul pentru care s-au pregătit. Un alt subiect abordat în cadrul conferinţei a fost acela că în România uneori este blamat acest domeniu.

,,Se poate reuşi în domeniul asistenţei sociale dar condiţia este să fii foarte bun. Această profesie este una foarte serioasă recunoscută în toată lumea chiar şi în ţările musulmane,, a declarat prodecanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială Doru Buzducea. El a menţionat că în România există asociaţii profesionale în acest domeniu, publicaţii, dar şi o dezbatere serioasă în ce priveşte liberalizarea acestei meserii.

„Asistenţa socială s-a relansat după cele două războaie mondiale. Sperăm să se relanseze şi după această criză economică”, a spus prodecanul care şi-a manifestat speranţa ca în viitorul apropiat să fie înfiinţată o şcoală doctorală în domeniul asistenţei sociale. La rândul său, directorul în cadrul Ministerului Muncii Elena Tudor a afirmat că, deşi s-a dezvoltat sistemul de asistenţă socială mai sunt multe de făcut în acest domeniu mai ales în ceea ce priveşte relaţia directă dintre asistenţii sociali şi beneficiarii acestor servicii.

„Aud câteodată că asistenţa socială este un hibrid. Nu trebuie să acceptăm această afirmaţie”, a declarat Elena Tudor care a admis că în sistem există oameni care nu au avut o pregătire de bază. În opinia sa, un asistent social poate să ajute foarte mult beneficiarul, dacă stă de vorbă cu acesta. Asociaţia Şcolilor de Asistenţă Socială din România este prima organizaţie neguvernamentală din ţara noastră care îşi propune să promoveze şi să contribuie la dezvoltarea educaţiei şi cercetării în domeniul asistenţei sociale, fiind alcătuită din membri ai colectivelor principalelor Departamente şi catedre de Asistenţă Socială din România – Universitatea din Bucureşti, Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj, Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Piteşti, Universitatea din Petroşani şi Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu.

AGERPRES

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.