Se schimba legea adoptiei

“O promisiune devine realitate!” a afirmat astazi, la reuniunea de la Brasov, Monica Marcela Stoica, expert parlamentar in Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale din Camera Deputatilor.

Cuvantul de deschidere al intalnirii grupului de lucru, organizata la Brasov de Senatorul Sebastian Grapa si Asociatia Catharsis, pentru finalizarea Proiectului de schimbare a Legii adoptiei i-a apartinut presedintelui Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu. Domnia sa a scos in evidenta puternica determinare a initiatorilor acestui Proiect, exprimandu-si dorinta de sustinere a demersurilor de schimbare a Legii adoptiei.

In cuvantul lor, reprezentantii ONG-urilor – Maria Gavriliu (director Fundatia Copiii Abandonati, Brasov), Maja Scheytt (presedinte Asociatia Samariteanul Milos, Brasov), Luminita Micliuc (presedinte Fundatia Kiwi Casa Bucuriei, Tg. Mures), Viorel Gaga (director Fundatia Loc, Tg. Mures) au evidentiat necesitatea schimbarii in regim de urgenta a Legii adoptiei in vigoare, intrucat copiii pe care organizatiile lor ii cresc de ani de zile cu fonduri venite din strainatate nu au acces la adoptie nationala din cauza etniei, varstei, starii de sanatate.

La randul lor, Onesia Babes (expert parlamentar in Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale, Camera Deputatilor), Maria Grecea (deputat PPDD, Camera Deputatilor), Iulian Aldea (consilier in Secretariatul de Stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice) si Luminita Olteanu (jurist la DGASPC Brasov) au apreciat eforturile ONG-urilor care lupta de mai bine de cinci ani pentru dreptul la o familie al copiilor lipsiti definitiv de ocrotire parinteasca, recunoscand ca, intr-adevar, trebuie schimbata Legii adoptiei, in regim de celeritate.

Cel mai puternic argument in acest sens a fost prezentat de Ionut Anca, un tanar in varsta de 21 de ani, institutionalizat inca intr-un centru de plasament. In anul 2000, el, in varsta de noua ani si sora lui, in varsta de zece ani, au fost adoptati de o familie de medici din Italia. Aveau sentinta definitiva, irevocabila, investita cu formula executorie, aveau parinti adoptivi, aveau, deci, o familie! Astazi nu au nimic! Nici familie! Nici casa! Nici studii terminate! Nici meserie! Nici cel putin sanatate… Au sufletul gol, cu amintiri despre cum au fost ascunsi de fiecare data in diferite locatii, atunci cand parintii veneau sa ii duca acasa. Ion Tiriac, patronul Complexului educational Poiana Soarelui, in care cei doi frati erau institutionalizati, a impiedicat plecarea acestora in familia adoptiva. Mai mult decat atat, a chemat-o in ajutor pe Emma Nicholson, pentru a le otravi sufletul si mintea copiilor adoptati, cu mitul traficului de organe. De atunci, adoptiile internationale au ramas blocate!

In replica, Viorel Gaga a prezentat povestea coplesitoare a unui copil care, desi nu avea maini, totusi a fost adoptat in America . A ramas socat anul trecut la serbarea copiilor adoptati, cand copilul cu handicap grav de alta data, canta acum la un instrument muzical cu ajutorul picioarelor… Ce alt argument mai puternic ar trebui sa aiba Guvernul Romaniei pentru a redeschide adoptiile internationale???

Surpriza a venit la finalul intalnirii, printr-un foarte insufletit discurs, sustinut de Jon Gibson, managerul unei companii americane. Afirmatia sa privitoare la blocarea abuziva a adoptiilor internationale in Romania a fost, deopotriva, realista si incurajatoare: “Nu sustinem ca avem raspunsuri, dar sustinem ca ne pasa!”

Finalul intalnirii de la Brasov a fost maret! Senatorul Sebastian Grapa a promis ca, la inceputul saptamanii viitoare, va depune Proiectul noii Legi a adoptiei la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, la Senat si Camera Deputatilor.

“In sfarsit! Dupa mai bine de cinci ani de lupta, Misiunea Sacra a Asociatiei Catharsis – ‘Vrem o Romanie fara orfani!’ – a marcat inceputul Schimbarii ! Slava Domnului!”

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.