Salina Unirea

Lucrările miniere de deschidere a minei „Unirea” au început în anul 1938, iar exploatarea sării din această mină s-a efectuat între anii 1943-1970.
Exploatarea s-a făcut descendent de la tavan către vatră în felii succesive de 2.2 metrii grosime, cu tăiere orizontală la vatră şi verticală la pereţ, derocarea prin împuşcare, iar transportul materialului rezultat s-a efectut cu vagoneţii până la puţ şi mai departe cu colivia până la suprafaţă către instalaţia de preparare şi expediţie.
Mina este alcătuita din 14 camere cu profil trapezoidal având 10 m deschidere la tavan şi 32 m la talpă şi o înălţime de 54 m.

Salina Unirea – devine obiectiv turistic din anul 1970, oferind conditii de microclimat natural bogat în aerosoli, cu eficientă în tratarea afectiunilor respiratorii.
În mină descoperim lucrări de sculptură monumentale cu tematică din istoria tării, colectii de sare si chihlimbar (provenit de la mina Colti-jud. Buzău), precum si alte utilităti necesare ptr. petrecerea timpului în mod agreabil (teren de fotbal, loc de joacă ptr. copii, bufet, etc.)
Diferenţa de cotă între suprafaţa şi vatra minei este de 208 m şi este parcursă cu liftul în 90 de secunde. La 40 de metri în sus de la tavanul salinei Unirea începe podeaua unei saline mai mici – mina Mihai – care nu este accesibilă publicului.
Spaţiul excavat ocupă un volum de 2,9 milioane metri cubi şi se întinde pe o suprafaţă de 7.8 hectare.

Aerajul miniei este natural, cu temperatură constantă în tot timpul anului de 12 grade Celsius, presiunea atmosferică este de 730 mm coloană de mercur, iar umiditatea cu minim 10% mai redusă decât la suprafaţă.

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.