Sa ne cunoastem orasul
« Nu poti pretui daca nu cunosti »
Vacanta de vara a inceput si multi copii nu mai stiu ce sa faca in timpul liber.
Parintii preocupati sa asigure cele necesare unui trai decent stau din ce in ce mai putin in compania propriilor copii, asociatiile din localitate in parteneriat cu scolile nu pot oferii prea multe alternative, de petrecere a timpului in mod constructiv si creator, , in aceasta perioada.
Astfel copiii devin din ce in ce mai sedentari, stau zi de zi in fata televizorului , a calculatorului , sau vorbind la telefonul mobil ,uitand ca la aceasta varsta ar trebui sa se plimbe cu bicicleta, sa citeasca o carte, sa viziteze un muzeu , sa faca drumetii, sa se joace cu alti copii in spatii special amenajate.
In acest context atat de delicat pentru viitorii cetateni ai orasului Asociatia de prietenie Sinaia –Athis- Mons incearca sa aduca o pata de culoare in viata copiilor.
Si-a propus sa organizeze un cerc de turism cu scopul de a-i ajuta sa-si cunoasca mai bine orasul.
Cum a inceput proiectul ?
Totul a pornit de la propunerea copiilor din clasa a 4 a , clasa invatatoarei Viorica Vladila, de a face un ziar despre orasul lor si de a se implica in activitati de promovare a turismului ecologic in localitate.
Managerul de proiect al asociatiei,Cecilia Francu, Adriana Apostol coordonator activitati, arhitect Dan Manea initiaza un program de cunoastere a orasului , a imprejurimilor lui si a institutiilor publice, pe parcursul a 12 zile.
De ce Sa ne cunoastem orasul ?
Pentru ca tinerii nu stiu prea multe lucruri despre istoria si povestile acestui minunat oras
Pentru ca majoritatea sinaienilor tineri nu intuiesc valoarea si importanta patrimoniului cultural, istoric, arhitectural si natural al orasului in care traiesc deoarece consideram ca a sosit momentul sa ne implicam.
Asa ca ne-am propus sa cunoastem acea parte a orasului care aminteste de Sinaia de altadata, sa intelegem cum s-a dezvoltat orasul , sa cunoastem institutiile orasului cu care putem colabora in activitati de promovare a orasului,de ameliorare a problemelor existente.
Ce ne-am propus
Sa incurajam tinerii si prin ei intreaga comunitate sa constientizeze valoarea si situatia patrimoniului
cultural,istoric , arhitectural si a patrimoniului natural .
Pretuindu-si orasul speram ca tot mai multi tineri sa-l ingrijeasca si tot mai putini sa-l paraseasca.
Promovarea proiectului « Sa ne cunoatem orasul »
Debutul l-a reprezentat intalnirea cu tineri, parinti, reprezentanti ai scolilor si ai administratiei publice locale la Scoala George Enescu, unde am lansat oficial proiectul.
Ca sa atragem atentia tinerilor asupra proiectului am realizat afise si le-am pus in avizierele din localitate si din scoli.
Selectarea participantilor
Dintre tinerii ce au complectat formularul de inscriere au fost selectati 17 copii. Am avut in vedere sa formam o echipa mixta de tineri apartinand unor medii diferite. Participarea la proiect a fost deschisa tinerilor cu varsta intre 9 si 14 ani.
Sinaia la Pas
Plimbare prin oras sa cunoastem
Valorile patrimoniale
Muzeul tehnic Hidroelectrica Sinaia.
Despre cum sa pastram mediul curat
In vizita la Transport Urban
Dezbateri – Ce putem face noi tinerii cetateni
Prezentarea parcului Natural Bucegi
In vizita la Romsilva
Despre spatiul public
Am vizitat de asemeni Statiunea Zoologica Sinaia, Primaria Sinaia , Spitalul de Pediatrie Sinaia , Centrul de perfectionare profesionala in domeniul culturii, Castelul Peles, Castelul Pelisor, Expozitia Ferdinand I, Muzelu Parcului Natural Bucegi, Expozitia de pictura Costinescu.
Ce am invatat
« Valoarea unui om se pretuieste in ce lasa dupa dansul, ca un adaos la viata neamului sau. » Nicolae Iorga
Patrimoniu arhitectural, patrimoniu natural, peisajul, patrimoniul istoric, personalitatile ce au contribuit la dezvoltarea orasului toate acestea definesc orasul in care traim.
Ce putem face noi
Sa invatam cat mai multe lucruri despre orasul nostru
Sa ne implicam in activitati de intretinere a parcului natural Bucegi
Sa plantam pomi cu reprezentantii Romsilva
Sa ne promovam orasul
Sa contribuim la pastrarea unui mediu curat
Sa scriem despre orasul meu
Ce ne-am dori sa fie in orasul nostru
O pista de biciclete
Mai multe activitati educative si de petrecre a timpului liber
Cercul de turism sa-si continue activitatea
Opinii
Sa nu uitam ca suntem romani.Sa nu uitam ca fiecare coltisor din tara asta are propria lui poveste.
In iuresul secolului douazecisiunu noi, parintii am uitat de toate.Avem o singura grija- sa ne
pastram locul de munca si pentru asta sacrificam tot – bucuriile de zi cu zi ale vietii, copii.
De aceea ideea cu Cercul de turism lansat de Asociatia de prietenie Sinaia – Athis- Mons prin d-na Cecilia Francu a venit ca un curcubeu in viata copiilor nostrii.In afara faptului ca acesti copii vin din medii diferite si invata sa socializeze si noi parintii invatam sa ne cunoastem unii pe altii alaturi de copii.
Copii au invatat notiuni noi – cetatean, patrimoniu, institutie, au vizitat muzee, institutii publice, au facut drumetii.Au invatat ca in viata nu reusesti de unul singur.Lucrul cel mai bun se face in echipa.
Dorinta mea este ca acest cerc sa isi continue activitatea pentru a invata copiii si despre localitatile invecinate orasului Sinaia.Sa ajunga sa cunoasca judetul Prahova cat mai bine, sa invete sa-l prezinte si poate sa scrie o monografie detaliata a acestuia.
Cecilia Francu
Manager proiect
Asociatia de prietenie Sinaia-Athis-Mons







