Ridichia neagra

Ridichea neagra o vedem pe tarabele pietelor sau in supermarket-uri de toamna pana primavara tarziu dar, necunoscandu-i proprietatile curative, o tratam cu indiferenta.
Numita candva „hreanul parizienilor”, ridichea neagra nu lipsea, in Renastere, de pe mesele francezilor.

Imagini inline 1

Ridichea neagra scade colesterolul

Ridichea neagra denumita si “Hreanul parizienilor”, creste imunitatea organismului si capacitatea acestuia de a lupta împotriva infectiilor. Radacinoasa face minuni si în lupta cu colesterolul marit.

“Hreanul parizienilor” era o leguma importanta în mesele copioase din perioada Renaşterii ale Parisului.

În plus, ridichea neagra concentreaza trei sferturi din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C. Consumul acestei radacinoase creste imunitatea organismului, te apara împotriva infectiilor, avand un efect tonic, detoxifiant si mineralizant.

Favorizeaza o circulatie corecta a sangelui, duce la scaderea colesterolului si previne aparitia bolilor de inima. Siropul din ridiche neagra calmeaza tusea si elimina substantele nocive din bronhii si din plamani.

În cazul copiilor, ridichea neagra poate fi folosita ca remediu împotriva rahitismului, ajutand la fixarea calciului si la întarirea organismului.

Ca si alte radacinoase, ridichea neagra favorizeaza o circulatie corecta a sangelui, ducand la scaderea colesterolului si prevenind aparitia bolilor de inima. Pe de alta parte, siropul de ridiche neagra calmeaza tusea si duce la eliminarea substantelor nocive din bronhii si plamani. Mai mult, ridichea neagra actioneaza precum un sedativ asupra sistemului nervos al organismului. Indeosebi in cazul copiilor, ridichea neagra poate fi folosita ca remediu impotriva rahitismului, ajutand la fixarea calciului si la fortifierea organismului, optimizand procesul de crestere si dezvoltare. Ridichea neagra este indicata la copii si pentru combaterea starilor de oboseala si anemie.

Aceasta radacinoasa este o sursa buna de minerale indispensabile bunei functionari a organismului – fier, magneziu si calciu. Vitaminele continute in ridichea neagra sunt vitamina C (in concentratii importante), vitamina B1, B9, vitamina D si vitamina E. Pe langa aceste vitamine, ea contine rafanol, un compus al sulfului cu efect antibacterian destul de eficient. Datorita in primul rand rafanolului, dar si vitaminei C, ridichea neagra ajuta substantial in combaterea bronsitei si chiar a afectiunilor pulmonare. Este recomandata, in combinatie cu mierea de tei, in cazul racelilor care se vindeca greu si cauzeaza tuse (fie ca este vorba despre tuse uscata ori tuse cu expectoratie).
Rafanolul si vitamina C amelioreaza bolile articulare, folosirea pe termen lung a ridichii negre dand rezultate foarte bune in acest sens (in cazul artritelor sau reumatismelor). Tot rafanolul face din ridichea neagra un drenor biliar destul de eficient. Planta ajuta, de asemenea, la curatarea rinichilor, contribuind la dizolvarea calculilor, si actioneaza si ca tonic hepatic slab. Datorita combinatiei calciu-vitamina D (rara in regnul vegetal), ridichea neagra este antirahitica si contribuie la prevenirea hipocalcemiei.
Ridichea neagra poate avea, din pacate, si mici efecte mai putin placute: balonare si, mai rar, halena (respiratie urat mirositoare). Calitatile sale intrec insa, categoric, aceste neajunsuri. Datorita efectelor sale benefice, ridichea neagra poate fi folosita, mai ales in sezonul rece, si in scop preventiv.

Sucul in cantitate de 100-400 g este recomandata in caz de litiaza biliara.

Ridichea neagra contine foarte multa vitamina C care, dupa cum se stie, are un rol important in prevenirea racelii, fiind unul din cei mai puternici antioxidanti.

Consumul de ridiche neagra creste imunitatea organismului si capacitatea acestuia de a lupta impotriva infectiilor avand un puternic efect tonic, detoxifiant si mineralizant.

Gratie continutului ridicat de sulf, ridichea neagra este folosita si in cosmetica. Mastile cu ridiche neagra curata tenul si combat acneea.

Depurativa si energizanta, ridichea neagra are darul de a curata ficatul si rinichii de toxinele care le inunda, de a activa intestinal, stomacul si vezica biliara.

Consumul de ridiche neagra – in salata sau sucuri – se recomanda, mai ales, in perioadele reci ale anului cand organismul e predispus racelilor si gripei.

Vin de ridiche neagra

O ridiche neagra (are marimea unui mar) se spala foarte bine, eventual cu o perie sau un burete de bucatarie, se usuca dupa care, cu tot cu coaja, se da prin razatoarea mica.

Apoi se amesteca cu un litru de vin alb, sec, netratat, si se lasa la macerat timp de doua saptamani. Sticla sau borcanul se agita zilnic. Dupa acest interval, lichidul se filtreaza si se pastreaza la rece.

In fiecare dimineata se bea cate un pahar din acest preparat, asta ca sa va pregatiti organismul, sa vi-l imunizati pentru perioada de iarna.

Cristian Marin

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.