Program de dezvoltare a retelei de camine pentru persoane varstnice, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat saptamana trecuta Programul de interes national „Dezvoltarea retelei de camine pentru persoane varstnice”, initiat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii, care se va derula din fonduri puse la dispozitia Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Programul se adreseaza, in primul rand, autoritatilor administratiei publice judetene si locale care decid infiintarea de camine pentru persoane varstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au in subordine si care sunt mentionate in Hotararea adoptata de Guvern.

Potrivit ministrului Sanatatii, pot accesa acest program si alte autoritati locale care au in subordine spitale care nu au fost mentionate explicit in actul normativ.

„Personalul medical din aceste spitale va fi preluat in cadrul caminelor pentru varstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeasi specialitate. Nimeni nu isi va pierde locul de munca, avem nevoie de personal calificat”, a afirmat ministrul Sanatatii.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, in prezent sunt 130 de camine pentru persoane varstnice, unele sustinute de autoritati locale, altele de ONG-uri sau societati private, in cadrul carora sunt 7.154 de locuri. Alte 4.180 de persoane sunt pe listele de asteptare.

Programul se va derula pe o perioada de aproximativ 3 ani, incepand cu prima zi a lunii aprilie 2011 si pana in data de 31 decembrie 2013 si are ca scop asigurarea unei ingrijiri de lunga durata si de calitate pentru persoanele varstnice care si-au pierdut autonomia functionala si nu-si mai pot continua viata in conditii de siguranta la propriul domiciliu

Timp de 33 de luni, caminele nou infiintate in acest program vor fi finantate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Bugetul total este de 200.000 000 lei, iar pentru anul acesta va fi alocata suma de 55.000 000 lei.

„Banii vor fi alocati in bugetul Ministerului Muncii, iar inscrierea in acest program trebuie sa aiba loc pana la 31 martie 2011. Autoritatile locale care decid inscrierea in acest program guvernamental, ulterior datei de 1 aprilie, vor putea primi, pe baza documentatiei, finantare de la inceputul lunii urmatoare incheierii acestui contract”, a precizat ministrul Sanatatii.

Metodologia de evaluare, aprobare si aprobare a finantarii se va adopta prin ordinul Ministerului Muncii, in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a Hotararii adoptate de Guvern . (Nota: Hotararea nr. 212 din 09 Martie 2011 pentru aprobarea Programului de interes national „Dezvoltarea retelei nationale de camine pentru persoanele varstnice” a fost publicata in Monitorul Oficial 175/11.03.2011)

De asemenea, pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale primare in anumite zone ale tarii, la initiativa autoritatilor locale exista posibilitatea infiintarii unor centre de permanenta, in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 7/2011, a caror finantare va fi asigurata din fonduri bugetare.

Centrele de permanenta vor asigura asistenta medicala primara in zilele saptamanii, de luni pana vineri, intre orele 15- 8 h, si sambata-duminica, 24 de ore din 24, contribuind semnificativ la accesul direct si imediat al pacientilor la orice ora la servicii medicale.

Surse: www.gov.ro

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.