Prima stupina turistica va fi realizata in Prahova

Prima stupina turistica va fi realizata in Prahova

AlbinaStupina ar fi trebuit inaugurată spre finalul acestui an, însă nu a fost posibil, din cauza întârzierilor în obținerea documentației necesare. Cel mai probabil, primii vizitatori vor putea descoperi dulcele gust și tainele fagurilor de miere abia din luna martie. Odată inaugurată, însă, stupina turistică de la Câmpina va fi un popas ideal, pentru adulți și copii deopotrivă. Mihai Apostolescu speră ca proiectul său să atragă cât mai multă lume și cât mai mulți să descopere beneficiile produselor apicole, dar și secretele obținerii acestora, bine păstrate, până acum, în stupii din care la noi nu ajunge decât dulcea licoare a naturii. De aceea, este hotărât ca, la intrare, vizitatorii să achite tarife modice, de 8-9 lei pentru un bilet, iar copiii să fie primiți gratuit în stupină, sumele adunat urmând să acopere, în principal, cheltuielile de funcționare și costul produselor care vor fi utilizate, de exemplu, pentru degustările planificate.

Stupina „Miere sinceră” este realizată cu ajutorului grantului de 32.000 de euro acordat în cadrul programului „Fabricat în Țara lui Andrei”, competiţia de afaceri sociale organizată de OMV Petrom în parteneriat cu Fundația NESsT. Proiectul lui Mihai Apostolescu  a fost unul dintre cele 35 selectate, din 180 depuse la ediția din acest an.

Stupina turistică va fi amenajată pe un teren din cartierul câmpinean Slobozia și, conform proiectului depus în cadrul programului ” Fabricat în Țara lui Andrei”, va contribuit inclusiv la crearea unor locuri de muncă permanente și sezoniere, în rândul persoanelor defavorizate din comunitate.

Deși stupina abia prinde contur, după ce proiectul s-a poticnit în birocrația specific românească, inițiatorul său știe exact cum va funcționa aceasta și cum își va primi oaspeții, îndată ce obiectivul va fi inaugurat. „Pentru fiecare categorie în parte vor fi gândite tururi, de la cele mai simple, care vor include vizitarea punctului de desfacere și degustare de produse, până la cel mai complex, care va prezenta, într-o formă edificatoare și atractivă, evoluția stupului, de exemplu”, a dezvăluit acesta o mică parte din ce va însemna o vizită la stupina „Miere sinceră”. „În circuitul complex vom ajunge chiar să deschidem stupii, desigur, cu echipamente de protecție. Ne-am propus să realizăm aici demonstrații practice pentru modul în care se extrage miere, să reconstituim drumul mierii, de la floare până pe mesele noastre, să organizăm degustări de produse, să le oferim vizitatorilor posibilitatea de a realiza combinații proprii. Va mai exista un stup cu pereți din sticlă, în care se va vedea exact ce se întâmplă în interior”, mai intenționează, Mihai Apostolescu, să includă în programul pe care-l va propune oaspeților săi.

Toate acestea vor fi reunite într-un decor tradițional românesc, în care își va face loc, totuși, acolo unde este nevoie, și tehnologia. „Vom avea, de asemenea, un aparat special, de tipul celui pentru aerosoli, care va permite inspirarea aerului de stup. Sunt studii care arată că acesta are efect terapeutic. Eu sunt convins că are anumite proprietăți. După atâția ani de apicultură, mie mi se pare că aerul de stup miroase a pace”, ne-a mai spus Mihai Apostolescu.

sursa si detalii: http://www.telegrama.ro/social/item/52422-campina-va-avea,-din-primavara,-prima-stupina-turistica-din-romania.html

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.