Premiera filmului documentar despre succesul la BAC – “Ba Se Poate!” ajunge la Ploieşti pe 10 decembrie

 Un film documentar despre cinci licee care şi-au crescut semnificativ rata de promovabilitate la bacalaureat în urma implementării unui proiect de educaţie prin coaching, va fi prezentat, în premieră în Ploieşti, pe 10 decembrie, la Liceul Tehnic “Ludovik Mrazek” (str Mihai Bravu nr 241). Proiecţia va avea loc marţi 10 decembrie, între orele 12:00 şi 14:00, în prezenţa echipei proiectului şi a regizorului filmului, Tedy Necula. După proiecţia filmului, va urma o sesiune de întrebări şi răspunsuri pentru participanţi. Sunt invitaţi să participe profesori, elevi, părinţi, ziarişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ONG-ţurilor şi autorităţilor locale. Documentarul ”Ba Se Poate!” prezintă povestea a cinci licee tehnologice din Romania care şi-au crescut rata de promovabilitate de la 2 la 40% în urma implementării proiectului „Zburd – Educaţie prin coaching”. Proiectul a fost implementat de către Asociaţia ROI în Bucureşti, Câmpulung-Muscel, Iaşi, Braşov, Sibiu. Timp de doi ani, voluntarii asociaţiei au consolidat prin coaching relaţia elev-profesor-părinte, lucru care a contribuit la creşterea performanţei fiecărui liceu implicat în program.

“Zburd-Educaţie prin coaching a adus astfel o premieră în educaţia din România, prin conştientizarea faptului că schimbarea cea mai puternică vine din interior. Ei au sudat legătura dintre cei trei actori principali în procesul schimbării – elevii, profesorii şi parinţii –care au identificat împreună ţintele, paşii şi soluţiile pentru a depaşi, în fiecare caz, dificultăţile întâmpinate de fiecare liceu”, explică Simona David-Crisbăşanu, iniţiatoarea proiectului.

Metoda folosită în cadrul Zburd-Educaţie prin coaching în licee va fi utilizată şi în etapa următoare a proiectului – „Adoptă un liceu”. 16 licee, printre care şi Liceul “Ludovik Mrazek” au aplicat deja pentru a fi incluse în acest program, ce îşi propune să lucreze timp de 3 ani cu 10 licee, care vor deveni centre de excelenţă ţi formare în regiune. Pentru demararea proiectului, este necesar sprijinul autorităţilor, a organizaţiilor şi a mediului de afaceri local.

„Adoptă un liceu” este un proiect complex, dezvoltat de o coaliţie de ONG-uri în educaţie, din care fac parte Asociaţia ROI (formarea de echipe performante profesori-elevi-părinţi), Şcoala de Valori (legătura licee-mediul privat), Fundaţia Noi Orizonturi (implicarea elevilor în comunitate prin voluntariat), Junior Achievement Romania (programe de antreprenoriat pentru elevi).

Iniţiativa răspunde unor probleme care afectează generaţia tânără, precum: fractura existentă între şcoală şi piaţa muncii; lipsa de motivaţie şi o încredere în sine scăzută; lipsa colaborării profesor-elev-părinte; necesitatea de a îmbunătăţi procesul educaţional şi accesul la educaţie.

Ce spune regizorul Tedy Necula

Regizorul Tedy Necula a documentat derularea proiectului şi a realizat un lungmetraj educaţional. Filmul ”Ba Se Poate!” surprinde poveştile de succes ale elevilor, profesorilor şi părinţilor din fiecare liceu. Deopotrivă inspiraţional şi servind ca ghid de bune practici pentru celelalte şcoli care aspira la un nivel superior de performanţa, filmul va fi distribuit în cinematografele din ţară începând din decembrie.

”M-a fascinat ambiţia cu care elevii au depăşit barierele impuse de statutul lor social sau de nivelul general de educaţie din cele cinci licee. Am reuşit să aratăm drumul spre succes al elevilor. Ei, împreună cu coachii, profesorii şi părinţii au arătat că <<Ba Se Poate!>> să performezi în plan educaţional şi personal, atunci când cineva te ajută să conştientizezi propriul tău potenţial. Filmul trebuie să ajungă la cât mai multe licee din Romania, iar în acelaşi timp va fi propus pentru selecţie la 400 de festivaluri internaţionale de film”, a declarat regizorul filmului, Tedy Necula, cunoscut ca singurul regizor de film cu dizabilităţi din Romania.

Tedy Necula produce campanii şi filme social-inspiraţionale despre proiecte ale unor organizaţii precum UNICEF, Consiliul European, Blue Heron Foundation, JRC Germany şi diferite fundaţii locale. Imaginea filmului este semnată de Cosmin Nistor, iar coloana sonoră aparţine compozitorilor Georg Mausolf şi Nicklas Bauske.

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
  1. Asteptam vesti despre cum s-a desfasurat aceste eveniment

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.