Poveştile lacurilor blestemate

Poveştile lacurilor blestemate

Mii de oameni au pierit de-a lungul timpului inghititi de ape, iar de multe ori rudele pun tragediile pe seama fortelor oculte. Barci prinse in vartejuri de neoprit, pesti uriasi care ii sperie de moarte pe inotatori sau biserici distruse de comunisti care iau suflete tribut sunt doar cateva dintre legende.

Despre Lacul Miresei, aflat in apropierea Bisericii Sf. Voievozi, din Campina, circula tot felul de povesti. Pe aceste locuri ar fi fost, prin anul 1.200, o manastire de calugari in care au avut loc pacate grele sau o biserica ai carei enoriasi erau foarte pacatosi. Iar Dumnezeu i-a pedepsit si le-a scufundat lacasul de cult.

Unii locuitori sceptici spun ca apa are o adancime de patru metri si nu putea sa se scufunde aici o manastire, pe cand altii ar putea jura ca apa are pana la 70-80 de metri. Cert este ca lacul isi ia in fiecare an tributul. Si numai barbati. Se mai spune ca in zilele insorite poti zari in apa turla fostei biserici.

O alta legenda spune ca o fata fortata de parinti sa se marite cu un barbat bogat, desi iubea un alt flacau, s-a aruncat in apa chiar in ziua nuntii. Dimineata, oamenii au zarit voalul alb plutind, iar de atunci locul este blestemat, cerand in fiecare an “suflet de om tanar, in special de barbat”, cum povestesc satenii.

Vorbe necurate

La granita dintre judetele Prahova si Buzau exista un alt loc inconjurat de mister si superstitii: lacul de la Ciotul Paltinului. Se spune ca, in mijlocul apei, barcile sunt prinse de un vartej de neoprit, care le trage in adancuri.

Batranii povestesc ca fenomenul se explica prin blestemele aruncate de oameni asupra lacului. Format pe craterul unui vechi vulcan, ii obliga pe localnici sa ocoleasca pe un drum greu, iar acestia spuneau cu necaz: “Darama-s-ar muntele, ca greu mai e!”. Intr-o noapte, in timpul unei furtuni, s-a produs o alunecare de teren care a largit lacul cu aproape un kilometru si de atunci a pornit blestemul.

Lacul misterios din Bucegi

Departe de privirile oamenilor, intr-o zona in care doar viperele traiesc confortabil, se spune ca un lac apare si dispare dupa legi bizare. Si ca, potrivit localnicilor din zona Poiana Tapului, fiecare aparitie a lacului in muntii Bucegi este insotita de moartea sau de disparitia unor persoane.

Oamenii spun ca sunt si semne prevestitoare: inainte ca lacul sa-si faca simtita prezenta, vremea se strica brusc, iar vantul bate foarte puternic doua zile. A doua zi, undele lacului scalda muntii pentru una sau mai multe zile, pana cand isi primeste ofranda vie.

Oamenii spun ca in acele locuri traia, in mijlocul unui lac, o vrajitoare. Copiii chinuiti de ea s-au revoltat si, ajutati de zana lacului, au scufundat vrajitoarea, cu casa cu tot. Numai ca puterea acesteia era atat de mare incat lacul revine cateodata, ia un suflet de om si dispare iarasi in neant. In ultimii ani au murit aproape numai turisti.

sursa:.ecomagazin.ro

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.