Portret de dascăl

Portret de dascăl

 

Marcela Enache este  cu siguranţă, dascălul pe care şi-l doreşte fiecare elev. Calmă, zâmbitoare, gata oricând să le fie sprijin princhindeilor aflaţi în „primul an la litere”. Dar dincolo de profesia de dascăl, învăţătoarea Marcela Enache este o mamă şi bunică devotată.

„M-am născut la Moineşti, dar toată viaţa mea este legată de judeţul Prahova. Am crescut în comuna Apostolache, într-o familie cu şase fraţi, eu fiind a doua. Mai departe, destinul mi-a fost legat tot de comuna Apostolache, pentru că după absolvirea Liceului Pedagogic, în 1972, am fost repartizată în satul Udreşti, unde am stat la catedră, timp de trei ani”, îşi începe Marcela Enache povestea.

Anii de debut în meseria de dascăl au însemnat şi primii ani de activităţi extraşcolare, pe care şi acum le desfăşoară cu aceeaşi forţă.

Din anul 1975, Marcela Enache este învăţător la şcoala din satul Corlăteşti, comuna Berceni, unde în urmă cu 20 de ani a pus bazele ansamblului folcloric „Mugurii Prahovei”, ansamblu care şi în acest moment se bucură de o foarte mare popularitate. Dintre foştii componenţi ai ansamblului, Marcela Enache se mândreşte cu două foste eleve, care îi duc mai departe vocaţia de dascăl: Doiniţa Vasile , director al Şcolii din Corlăteşti şi învăţătoarea Mariana Iordache.

„Multe satisfacţii mi-a adus activitatea de la catedră, dar vă mărturisesc că şi participarea la concursuri şi festivaluri, alături de ansamblul folcloric”Mugurii Prahovei”mi-a adus multă bucurie în suflet”, ne spune cu emoţie Marcela Enache.

Ansamblul focloric, în decursul celor 20 de ani de existenţă, a participat la numeroase concursuri şi festivaluri, emisiuni televizate la posturi locale, regionale şi naţionale.

„Nu aş fi putut realiza toate acestea fără sprijinul profesorului Sorin Petre de la Palatul Copiilor, care permanent a fost alături de ansamblu, dar şi cel al numeroşilor sponsori care ne ajută, oficialităţile locale din comuna Berceni, alături de soliştii Teodora Gheorghe, fiica unui fost elev de al meu, Delia Popa, Denisa Ghezuroiu, Alin Băncescu şi Mihai Marian”, adaugă Marcela Enache.

În prezent, Marcela Enache, pe lângă activitatea de la ansamblul focloric „Mugurii Prahovei”, pregăteşte grupul folcloric „Mugurelul”, la Şcoala Gimnazială Apostolache şi trupa de teatru ”Năzdrăvanii”, de la aceeaşi şcoală, cu care de asemenea a participat la concursuri judeţene şi naţionale.

„ Deşi m-am pensionat, nu pot sta departe de tot ceea ce se intâmplă în mediul educaţional. Sunt legată sufleteşte de şcoală şi de activităţile acestea extraşcolare, care mi-au adus nenumărate satisfacţii sufleteşti”, ne spune emoţionată Marcela Enache.

Prin tot ceea ce a realizat, dar şi prin ceea ce îşi doreşte să realizeze şi de acum încolo, Marcela Enache este un exemplu pentru toţi cei care iubesc profesia de dascăl.

Monica BOSTAN

foto: Constantin Gheorghe

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.