Peste 4 miliarde de euro adusi in mediul rural prin PNDR

Rezultatele de pana in acest moment arata ca in ceea ce priveste modernizarea exploatatiilor agricole (Masura 121), finantarile europene au vizat in principal culturile de camp, mai precis achizitionarea de utilaje specifice. Astfel, 1.064 de proiecte de investitii, pentru care APDRP a semnat deja contractele de finantare, au ca scop dotarea cu masini agricole.

Alte proiecte au in vedere investitii in cresterea porcilor, pasarilor sau bovinelor, principalele achizitii fiind directionate spre constructia de cladiri. Este vorba despre aproximativ 300 de proiecte.

Un lucru imbucurator in finantarea proiectelor de investitii in agricultura il reprezinta ponderea din ce in ce mai mare a productiei ecologice. APDRP finanteaza peste 260 de proiecte de investitii care sunt axate pe agricultura ecologica.

In ceea ce priveste cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (Masura 123 impreuna cu Schemele de ajutor de Stat aferente) majoritatea investitiilor s-au concentrat pe industria alimentara (709 proiecte), procesarea produselor silvice atragand 135 de beneficiari. In industria alimentara APDRP a contractat si 39 de proiecte care vizeaza procesarea BIO a produselor agricole.

Dupa tipurile de beneficiari care au accesat Masura 123, majoritatea covarsitoare este reprezentata de microintreprinderi, aproximativ 714.

O situatie similara se constata si in ceea ce priveste diversificarea economiei rurale. Astfel, prin Masura 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”, au fost finantate 2.157 de noi microintreprinderi, cu alte cuvinte, noi agenti economici care sa contribuie la dezvoltarea directa a economiei locale. Valoarea totala a tuturor acestor proiecte este de 125, 56 milioane de euro.

Desi nu a mai avut interesul urias din perioada Programului SAPARD, turismul rural (Masura 313) constituie un domeniu care a atras finantari de 379 de milioane de euro prin 921 de proiecte contactate. Dintre acestea, peste 720 au solicitat fonduri nerambursabile pentru constructia sau modernizarea de structuri turistice de cazare, alimentatie publica si agrement. Valoarea totala a investitiilor este de 337 de milioane de euro. Alte proiecte au propus infiintarea in zonele rurale de centre de informare turistica, prevazute cu toate echipamentele necesare, inclusiv cu personal de specialitate.

Peste 1,14 miliarde de euro sunt angajate in investitiile pentru renovarea si dezvoltarea satelor (Masura 322), fiind vorba de 369 de proiecte. Cu toate acestea, comunele beneficiare in mod real de banii europeni pentru infrastructura rurala sunt in numar de 390. Alocarea acestei Masuri a fost epuizata inca de la primele licitatii de proiecte.

Acestea sunt datele statistice ale implementarii PNDR in Romania pana in acest moment, procesul de contractare de noi proiecte fiind in plina desfasurare.

„Rezultatele de pana acum arata contributia majora pe care fondurile europene derulate de APDRP o au in economia rurala. Putem spune ca se aduce un aport semnificativ la progresul mediului rural romanesc. Cred ca nu mai exista vreo comuna in care sa nu fie o investitie publica sau privata pe care sa nu o sprijinim. Nu mai sunt multi bani disponibili, asa ca sfatul meu pentru toti cei interesati este acela de a demara cat mai repede demersurile pentru alcatuirea proiectelor. In contextul unei concurente acerbe pentru obtinerea finantarii, APDRP va selecta doar cele mai bune si viabile proiecte” a precizat Mihai Gavril Vadan, directorul general al Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

De la demararea PNDR in anul 2008, APDRP a gestionat 95.694 de cereri de finantare, in valoare de peste 15,26 miliarde de euro.

Pana la aceasta data, au fost selectate spre finantare 48.073 de proiecte in suma de 4,58 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o angajare de 47% a fondurilor disponibile prin PNDR.

APDRP a efectuat, pana in prezent, plati de aproximativ 4 miliarde de euro, ceea ce inseamna o absorbtie efectiva de peste 40%.

Sursa: APDRP

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.