INTERVIU Michael Jantzi: ‘Informatiile financiare reprezinta doar varful icebergului’
CEO-ul companiei Sustainalytics demonstreaza de ce este necesar ca, la ora actuala, criteriile sociale si de mediu sa fie luate serios in calcul in deciziile pe care le iau investitorii. Totodata, arata cum aceasta tendinta pune presiune pe companii sa-si regandeasca intr-un mod sustenabil operatiunile.
Michael Jantzi CEO – Sustainalytics
I: Domnule Jantzi, cum ati defini conceptul de investitie responsabila?
Pe scurt, investitia responsabila (RI) implica integrarea factorilor de mediu, sociali si de guvernare corporativa (ESG) in luarea deciziilor privind investitiile. In mod traditional, aceste decizii se bazau doar pe indicatori economici si pe corelatii financiare. Insa investitiile responsabile ofera o perspectiva suplimentara, care ajuta investitorii sa aiba o imagine mai cuprinzatoare a riscurilor si oportunitatilor din piata.
Dar e important sa subliniem ca investitiile responsabile nu le inlocuiesc pe cele traditionale. Mai degraba, imbunatatesc acest proces, asigurandu-se ca nicio informatie utila nu este omisa.
I: Cat de importanta este performanta sociala si de mediu a unei companii, atunci cand se iau decizii privind investitiile?
Raportarea de sustenabilitate este una din sursele de informare ale investitorilor. Ca o analogie, cred ca, atunci cand se iau deciziile de investitii, informatiile financiare reprezinta doar varful icebergului, ceea ce vezi deasupra nivelului apei. In lumea de azi, este important sa evaluezi intregul iceberg, inclusiv ce nu se vede la suprafata, pentru a fi sigur ca nu ai ignorat niciun risc sau nicio oportunitate.
Sa luam exemplul industriei miniere. In mod traditional, deciziile de investitie intr-o companie miniera ar include, printre altele: o analiza a tendintelor economice generale, asteptarile legate de evolutia cererii de pe piata a produsului sau capacitatea companiei de a atinge obiectivele de performanta, in functie de operatiunile si de proiectele curente.
Totusi, pentru a asigura o imagine completa a riscurilor si oportunitatilor din industrie, investitorii iau acum in calcul si probleme legate de drepturile omului, de relatiile cu comunitatea sau de protectia mediului. Respectarea si protejarea drepturilor de munca elementare duc la angajati motivati si competenti, in timp ce o legatura pozitiva cu comunitatea asigura companiei licenta sociala de a opera. In plus, introducerea din timp a unor politici voluntare de mediu si so sociale ar pregati compania pentru viitoarele cerinte legislative.
I: Care ar fi principalele tendinte in acest domeniu, care sunt zonele de care sunt atrasi investitorii?
Ca principale tendinte in ce priveste investitiile responsabile, as identifica :
- Ideea ca factorii sociali, de mediu si de guvernare corporativa capata amploare. Numarul celor care semneaza United Nations Principles for Responsible Investment (UNPRI) este in crestere si ma astept sa vad o extindere a acestora in special in America Latina, Asia si in Europa Centrala si de Est.
- Investitiile responsabile se extind si cuprind din ce in ce mai multe tipuri de active. Daca initial se aplicau doar actiunilor, acum s-au extins si catre venituri fixe, active imobiliare, infrastructura sau investitii alternative.
- Un nou mod de gandire se evidentiaza si in ce priveste raportarea. Traditional, companiile raportau doar financiar, dar acum cererea este tot mai mare pentru raportarea integrata – un mod de raportare care incorporeaza atat informatii financiare cat si pe cele ESG, in acelasi raport. Aceasta tendinta subliniaza importanta includerii factorilor ESG in deciziile de investitii si demonstreaza ca analiza acestora nu inlocuieste, ci este complementara celei financiare. Ma astept ca, si in Romania, pe viitor, deciziile de investitii sa inceapa sa includa factori ESG.