Conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta, in domeniul acordarii de facilitati sub forma amanarii la plata a obligatiilor fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru contribuabilii care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati cu competente in gestionarea fondurilor europene in baza contractelor de finantare incheiate cu acestea, se doreste reglementarea unei noi facilitati la plata impozitelor, taxelor si contributiilor.
Astfel, conform proiectului de OUG, se doreste amanarea la plata a acestor obligatii fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau transmise spre recuperare acestei institutii, in situatia in care contribuabilii au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene in baza contractelor de finantare incheiate cu acestea.
In acest sens, se propune ca amanarea la plata:
- sa fie in limita sumei de incasat de la autoritatea competenta;
- sa fie pana la momentul la care autoritatea competenta are resurse banesti pentru executarea obligatiei, dar nu mai mult de 2 ani.
Totodata, se propune ca amanarea la plata sa nu se acorde anumitor contribuabili fie datorita procedurilor speciale in care se afla (in procedura insolventei sau in procedura esalonarii la plata), fie datorita riscului de a nu putea „valorifica garantia” (sumele ce trebuie platite de institutia sau autoritatea publica sunt poprite de alti creditori).
De asemenea, sunt reglementate aspectele procedurale necesare implementarii acestei facilitati la plata, respectiv:
- eliberarea certificatului de atestare fiscala;
- modul de obtinere a documentului prin care autoritatea competenta confirma existenta sumelor certe, lichide si exigibile pe care trebuie sa le plateasca contribuabilului;
- modul de solutionare a cererii contribuabilului (decizie de amanare la plata sau decizie de respingere);
- modalitatea de asigurare a creantei amanate la plata prin infiintarea popririi (legale) la tertul (autoritatea competenta) care are obligatia de plata a sumelor catre contribuabil, in limita obligatiilor fiscale amanate la plata;
- modalitatea de finalizare a amanarii la plata.
In cazul in care obligatiile amanate la plata se sting, amanarea la plata se finalizeaza, caz in care organul fiscal emite decizia de finalizare a amanarii la plata.
De subliniat ca, in situatia in care contribuabilul a renuntat la perceperea sau incasarea de dobanzi, penalitati sau accesorii, de orice natura, aferente creantelor de incasat de la autoritatea competenta, organul fiscal emite o decizie de anulare a dobanzilor, penalitatilor de intarziere si accesoriilor, de orice natura, aferente obligatiilor fiscale principale amanate la plata. In plus, pentru aceasta situatie contribuabilul nu datoreaza, pe perioada amanarii, nicio dobanda, penalitate de intarziere sau accesorii de orice natura. O asemenea masura reprezinta o aplicatie a principiului echivalentei, in conditiile in care ambele parti ale raportului juridic au renuntat la perceperea de obligatii accesorii ca urmare a neplatii la scadenta a obligatiilor pecuniare ce le reveneau.
Descarca proiectul de OUG si Nota de fundamentare
Sursa: Ministerul de Finante