Obiecte ale familiei Cuza

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova are amenajată, într-una din sălile de la etaj, o expoziţie permanentă care prezintă principalele evenimente ale secolului al XIX-lea, începând de la Revoluţia de la 1848 şi momentul Unirii Principatelor, de la 24 ianuarie 1859.
Printre obiectele expuse sunt câteva exponate care au aparţinut familiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza, printre care trusa de lucru a Elenei Cuza. „Trusa de lucru a Elenei Cuza este cu adevărat o piesă deosebită din patrimonul nostru. A fost achiziţionată în 1960, de către profesorul Nicolae Simache, chiar de la nepoata doamnei Cuza, Elena Lambrino, fiind, deci, o piesă originală”, ne-a spus Monica Cîrstea – muzeograf.
Piese cu monogramă
Trusa care conţine uneltele de lucru este din lemn. Capacul este pictat, imaginea înfăţişând un grup femei. Toate obiectele de lucru sunt din argint, degetarul având  inscripţionate monograma Elenei Cuza şi anul 1852. Este de provenienţă austriacă şi ne demonstreză rafinamentul posesoarei.
În aceeaşi expoziţie descoperim şi piese care făceau parte din protocolul familiei: fructiere şi cupe.
„Toate piesele prezintă monograma domnitorului Alexandru Ioan Cuza, alături de coroana regală, ştiut fiind faptul că domnitorul avea titlu de prinţ. Mai descoperim lângă aceste exponate şi o batistă de masă, care are, de asemenea, inţialele domnitorului, aşa cum era moda vremii”, ne-a spus Claudiu Robe, muzeograf.
Monica BOSTAN
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.