Este cunoscut încă din antichitate, de pe vremea dacilor, care îl foloseau ca remediu pentru o mulţime de afecţiuni ca de pildă durerile de cap răceală, denumundu-l ”usturonila”.Anticii îl mai foloseau şi în ritualuri de tămăduire.
Plantă legumicolă, perenă din familia Brassicaceae, hreanul este originar din S-E Europei şi din vestul Asiei
Atat radacina cat si frunzele de hrean au proprietati benefice organismului. Pentru ca este iute, radacina este cat se poate de benefica impotriva reumatismului, dar si a cailor respiratorii superioare.
Cristi Marin
In cantitati mici el stimuleaza pofta de mancare, dar alunga si raceala sau gripaa.
UZ EXTERN
Hreanul este un inamic al conjunctivitei, dar si a altor afectiuni oculare. Tratamentul este unul cat se poate de simplu: se rade hreanul, dupa care se inspira profund timp de 5 – 10 minute. Lacrimarea ochilor este inevitabila, insa cat se poate de benefica.
Hreanul ras si in combinatie cu miere are multiple beneficii pentru organism. Dimineata, pe stomacul gol, se ia cate o lingurita din acest amestec. El este bun pentru tuse, reumatism, hipertensiune arteriala, angina pectorala si circularie periferica deficitara.
Hreanul poate fi consumat si de bolnavii de diabet, dar si de catre persoanele care tin cura de slabire.
UZ INTERN
S-a dovedit ca hreanul este un antibiotic natural si trateaza infectiile respiratorii. Mai mult, el actioneaza ca stimulent al vaselelor de sange si tine sub control circulatia periferica.
Hreanul mai este folosit si impotriva tusei, indigestiei, balonarii, artritei, sciaticii, hipotensiunii, infectiilor renale, bronsitelor, gutei si reumatismului.
Radacina de hrean are un efect miraculos si in cazul parezei faciale, in combinatie cu rozmarin, amestec aplicat sub forma de cataplasma.
Se stie ca hreanul este iute, iar acest lucru ajuta la desfundarea cailor respiratorii, dar si a sinuzitei. Se aplica ras, intr-un tifon, pe frunte la radacina nasului. Pentru a evita iritarea pielii masati locul cu putina crema de galbenele.
Hreanul este şi un bun afrodisiac Ca orice alt aliment care este iute la gust, hreanul are efecte afrodisiace. El contine anumite substante care echilibreaza hormonii.
Hreanul, un condiment puternic folosit cu succes in fitoterapie, datorita efectelor sale benefice asupra sanatatii, este o planta putin pretentioasa fata de factorii de mediu, fiind rezistenta atat la temperaturile scazute cat si la perioadele lungi de seceta.
Radacinile sale sunt groase, carnoase, de culoare galbuie, cu gust picant, avand proprietati antibiotice, antiinflamatoare si afrodisiace.
Frunzele inferioare ale hreanului sunt mari, ovale, de regula intregi, iar cele superioare au marginile dintate. Tulpinile sunt inalte (putand ajunge la 2 m) si puternic ramificate