Medicii de familie, pediatrii si psihiatrii se pot inscrie la cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului

Doua cursuri de depistare timpurie a autismului, in sistem e-learning – gratuite si acreditate de Colegiul Medicilor din Romania – sunt la dispozitia medicilor de familie, pediatrilor si psihiatrilor.
Cursurile au fost elaborate de Fundatia Romanian Angel Appeal, sub coordonarea Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi, si au la baza expertiza unor specialisti recunoscuti in tulburari de spectru autist – TSA, fiind sustinute cu fonduri UE in cadrul proiectului national ,,Si ei trebuie sa aiba o sansa!’’, derulat in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului (DGPC) si Asociatia de Psihoterapii Cognitiv Comportamentale din Romania (APCCR).
Cele doua programe de formare cuprind cate 12 capitole, plus o prezentare de caz oferind informatii complete si actualizate, privind diagnosticarea precoce a tulburarilor de spectru autist, criteriile de diagnosticare a TSA, instrumentele de screening validate stiintific, referirea cazurilor cu diagnostic prezumptiv, principii ce stau la baza tratamentului TSA. Formarea se desfasoara exclusiv on-line si cuprinde: instruire teoretica, testare si certificare, precum si asigurarea suportului tehnic pentru cursanti. Cursurile pot fi accesate si parcurse pe site-ul www.tsa.medability.ro, scopul acestora fiind dobandirea a cat mai multe cunostinte asupra tulburarilor de spectru autist, Fundatia Romanian Angel Appeal propunandu-si ca, pana in septembrie 2013, sa formeze la nivel national cel putin 1200 de medici de familie in TSA.
Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neuro-biologica, ce se manifesta fie la nastere, fie la varsta de 18 – 24 de luni a copilului. In Romania, daca in anii ’80- ’90 se diagnosticau 20 – 25 cazuri anual, in prezent la Spitalul Al. Obregia din Bucuresti, sunt evaluate 10 – 15 noi cazuri de autism saptamanal. Si in Prahova numarul copiilor diagnosticati cu TSA este in crestere de la an la an. Potrivit Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), in Prahova exista 167 de copii cu autism, ingrijiti in cadrul familiilor naturale. Dintre acestia, sapte au varsta cuprinsa intre 0 si 3 ani, 91 – intre patru si opt ani, 55 – intre cinci si 14 ani, iar 14 – intre 15 si 18 ani. Dupa mediul de provenienta, 81 sunt din mediul urban si 86 din mediul rural, iar cel mai mult sunt afectati de aceasta tulburare baietii – 136, in timp ce numarul fetelor este de 31. De asemenea, trebuie mentionat ca in 2010 existau 146 de copii cu TSA, in 2011 numarul acestora a ajuns la 162, pentru ca in prezent sa fie de 167 de copii.

sursa: ziarulprahova.ro

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.