„Marele Gatsby”

„Marele Gatsby”

 

Aşa cum v-am obişnuit, vă vom adresa în fiecare zi o invitaţie la lectură, graţie inimosului colectiv al Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga”, care continuă astfel, ceea ce Profesorul Nicolae Boaru a clădit atâţia ani :”Dragul de carte!” Astăzi vă propunem: “Marele Gatsby”, de Francis Scott Fitzgerald.

Lectură plăcută!

Monica BOSTAN

Editura Polirom

Apărut in 1925, Marele Gatsby a câştigat prestanţa, fiind, până în clipa de faţă, una dintrecărţile anilor ’20 căreia epitetul „capodoperă” nu i-a fost niciodata con­testat.

Povestea de dragoste a lui Jay Gatsby este în egală masură o drama a iluziei, dar şi o dramă a succesu­lui care atrage dupa sine o nemarginită nefericire.

Într-un anumit sens, Marele Gatsby e „un roman de tip Hollywood”, dar nu un roman despre filme, ci un roman ca un film.

Puternic vizual, plasat in lumea paşnică a cartierului Queens şi în nevroza Manhattanului, roma­nul e vegheat, în scenele decisive, de ochii doctorului Eckleburg, un substitut al camerelor de filmat.

Criticii au văzut în această imagine un simbol al lui Dumnezeu însuşi, care, tronând deasupra Văii Cenuşii, asistă impa­sibil la prăbuşirea unei lumi care s-a dovedit nedemnă de miturile pe care şi le-a creat.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.