Prahovenii au dat, din nou, dovadă de spirit civic şi, mai mult decât atât, au demonstrat că sunt receptivi la mesajele privind protecţia mediului înconjurător.
Aceasta este concluzia care poate fi trasă la finalul celei de-a doua ediţii a campaniei de curăţenie naţională ”Let`s do it, România”, cifrele fiind cele care susţin o asemenea afirmaţie.
Raportul final arată că 13.535 de voluntari au participat, sâmbătă, 24 septembrie, în judeţul Prahova, la cea de-a doua ediţie a campaniei de curăţenie naţională ”Let`s do it, România”, numărul acestora depăşind cu mult aşteptările organizatorilor care estimau o prezenţă de 10.000 -12.000 de persoane.
Miile de persoane, care au dat dovadă de un adevărat comportament ecologic, au reuşit să adune, din arealele naturale ale judeţului, aproximativ peste 27.000 de saci de deşeuri, cantitatea acestora totalizând 137 de tone.
”Estimările iniţiale, potrivit cărora cei peste 13.500 de voluntari ar fi strâns aproximativ 400 de tone de gunoaie, au fost făcute în raport cu cifrele de anul trecut, atunci când mai mult de 7.500 de voluntari au adunat 204 tone de gunoaie. Anul acesta, cantitatea este, iată, mai mică, iar acest rezultat nu poate decât să ne bucure, deoarece el reprezintă o dovadă a faptului că prahovenii au înţeles mesajul primei ediţii a campaniei de curăţenie naţională, demonstrându-ne că eforturile noastre nu au fost în zadar”, a declarat managerul de proiect, Gabriela Buligescu, în timp ce coordonatorul judeţean de logistică, Ion Popa, a apreciat că, practic, semnalul pe care l-au dat prahovenii este acela că, într-adevăr, le pasă de natură.
Cea de-a doua ediţie a campaniei s-a dovedit a fi un real succes. De această dată, 82 de primării, cu 20 mai multe decât în 2010, au înţeles că este important să acorde atenţie mediului înconjurător şi au semnat convenţia de participare, alături de echipa prahoveană a ”Let`s do it, România”, la cel mai mare proiect de implicare socială din ţară. De asemenea, numărul de voluntari aproape s-a dublat faţă de cel din 2010, iar mobilizarea instituţiilor statului a fost una mult mai mare.
Principalele puncte vizate de această acţiune au fost Valea Prahovei, Platoul Bucegi, Valea Telejenului-Cheia şi zonele de picnic din pădurile aflate în apropierea municipiului Ploieşti, locuri din care voluntarii au scos cantităţi impresionate de deşeuri.
Prahova s-a dovedit a fi o zonă cu ”magnet” pentru voluntari din alte judeţe ale ţării, o sută de persoane din partea Asociaţiei Turistice Ghizii României venind de la Bucureşti, din partea acestui ONG, pentru a face curăţenie aici. Alţi 30 de voluntari din Bucureşti, iubitori ai muntelui, au luat parte la acţiunea de adunare a deşeurilor din zona Creasta Coştilei, aflată în Masivul Bucegi.
Cea de-a doua ediţie a ”Let`s do it, România” a fost organizată, în Prahova, de Asociaţia Social Eco Team.
Echipa prahoveană a ”Let`s do it, România” mulţumeşte în mod deosebit sponsorilor care au ajutat ca judeţul să fie mult mai curat, zecilor de ONG-uri care s-au implicat în derularea proiectului, domnului Mihai Apostolache, dar şi operatorilor de transport care au pus la dispoziţia noastră autobuze şi autocare pentru transportarea voluntarilor în diferite zone din judeţ.
Au răspuns ferm apelului nostru Petrotel Lukoil (a oferit, pentru 120 de voluntari, tricouri cu sigla companiei şi cu cea a campaniei, sendvişuri, apă, transportul până la destinaţie şi premii constând în memory stickuri), Apa Nova (a echipat 150 de copii cu saci şi mănuşi, oferindu-le, de asemenea, apă, sendvişuri, insigne şi şepcuţe personalizate), Vitalia Servicii pentru Mediu şi Termoelectrica SA (au pus la dispoziţia echipei LDIR, în mod gratuit, rampele ecologice de la Boldeşti şi Vălenii de Munte), Rosal Grup şi Dalkia Termo Prahova (Rosal a oferit 20.000 de saci, 10.000 de perechi de mănuşi şi 90 de tricouri personalizate, iar Dalkia- 6.000 de saci, 3.000 de perechi de mănuşi şi 70 de tricouri personalizate), SC Eco-Ferm SRL şi Timken (au oferit echipei prahovene a proiectului sumele de 1.000 de lei şi respectiv 1.100 de lei, bani ce au fost folosiţi pentru a cumpăra apă pentru voluntari) şi SC Polimer Est (a contribuit cu suma de 500 de lei).
De asemenea, adresăm mulţumiri lucrătorilor de la Parcul Naţional Bucegi, pentru sprijinul deosebit pe care ni l-au acordat prin asigurarea logisticii pentru desfăşurarea activităţii de curăţenie pe Platoul Bucegi, dar şi Direcţiei Silvice care s-a mobilizat în mod exemplar pe zonele ocoalelor silvice.
Peste 7.500 de voluntari prahoveni au mers, în 2010, pe teren pentru a aduna gunoaiele din arealele naturale din judeţ, aici fiind identificate, la acel moment, 302 mormane de deşeuri, dintre care 265 au fost ridicate. De asemenea, 62 de primării au participat la acest eveniment.
„Let’s Do It, Romania – curăţenie în toată ţara într-o singură zi” este cel mai mare proiect de implicare socială din România. Acesta a mai fost aplicat în ţări precum Estonia (2008), Letonia (2008, 2009, 2010), Lituania: (2008, 2009, 2010), Portugalia (2010), Slovenia (2010), India- New Delhi şi Kerala (2010), şi Moldova (2011), alte peste zece ţări urmând să preia ideea proiectului, printre aceasta aflându-se Ucraina, Brazilia, Finlanda, Olanda, Franţa, Rusia, Thailanda, Austria şi Italia.
S-au alăturat acestui proiect, în calitate de parteneri, Prefectura Prahova, Consiliul Judeţean Prahova,
Agenţia de Protecţia Mediului, A.N. APELE ROMÂNE-S.G.A. PRAHOVA, Direcţia Silvică Prahova, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Penitenciarul Ploieşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Garda Naţională de Mediu şi Royal Bank of Scotland (RBS).







