Legenda comunei Alunis

Legenda pastrata pe cale orala ,din batranii satului, atribuie denumirea satului Strambeni (vechiul nume al comunei Alunis), unui carciumar pe nume Strambu care avea proprietate la hotarul dinspre nord al comunei. Acesta a tinut  in casatorie pe fata capitanului de plai Bertelus, de la care vine numele comunei Bertea.
Satul Strambeni, care a dat denumirea comunei pana  în anul 1931, a fost cunoscut sub mai multe denumiri: Strâmbenii Barcanescului, Strambenii de Munte, Pe Pod si Ostrov.
Denumirea de Strambenii Barcanescului  care se intalneste in actele mai  vechi, vine de la numele boierilor Barcanesti care au stapanit aceste locuri.
Denumirea  de Strambenii de Munte este justificata de aproprierea  de muntii Grohotisului si a fost data  si  spre a-l deosebi de Strambenii de Blejoi.
Denumirea Pe Pod vine de la asezarea sa deasupra podului ce traversa  apa Berti, unindu-l cu satul Alunis.
Numele de Ostrov  vine de la faptul ca acest teritoriu era incadrat de ape.
Numele Alunisului vine de la padurea de alunis ce se întindea odinioara in partea de sud a comunei pe o lungime de aproximativ 10 km.
Denumirea de Strambeni s-a pastrat pana în 1931,cand a fost schimbata în Alunis, conform Inaltului Decret Regal nr.2536 din 14 iulie 1931.

sursa si detalii: www.primariaalunis.ro

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.