“Cărţile sunt felul oamenilor de a prinde aripi ca şi îngerii!”
Nu’s înger, dar totuşi am aripi de hârtie
Nu pot să zbor cu ele, sunt doar o avuţie
Sunt pline de litere, de mâzgăleli ar zice unii
Eu înţeleg din ele, nu inţelege restu’ lumii
Pe aripile mele, zac rânduri rătăcite
Şi paginile mele acum sunt ofilite
Cerneala ce ani la rând a scris pe mine
Acum e ştearsă, nu se-nţelege bine
Cu toate astea, încă n-am fost uitată.
Mă bucur că mai sunt şi eu destul de apreciată
N-am prieteni mulţi, că mulţi nu mă-nţeleg
Îi răsplătesc şi eu cum pot pe cei ce mă aleg
Iar ei sunt cei ce-au aripi, poate sunt de hârtie
Şi totuşi pentru ei, rămân o avuţie.
Cărţile pot fi asemănate cu îngerii? Da, bineînţeles că da!… ele sunt precum îngerii, ele îţi dau aripi şi întotdeauna citind o carte te vei putea înălţa din ce în ce mai mult, niciodată nu te vei prăbuşi, doar dacă ai aripile tăiate. Cărţile sunt sentimentele şi spiritele rămase ale autorilor, cei care au rolul de catalizatori şi ajută la reacţia chimică care duce la crearea operei de artă.
Lectura este una dintre cele mai plăcute şi relaxante activităţi, atât pentru tineri, cât şi pentru vârstnici. Ea are foarte multe avantaje, de care tinerii se pot bucura, în schimbul unor activităţi care duc spre pierzanie precum violenţa, alcoolul, drogurile şi multe altele, şi în plus este ceva ce poţi face peste tot. Nu contează dacă eşti la şcoală, la muncă sau în maşină spre şcoală, poţi să citeşti o carte necontând unde eşti.
Lectura este benefică şi pentru viaţa de zi cu zi. Ea îţi poate oferi beneficii economice, de exemplu te ajută să înţelegi clauzele contractelor, cecurilor, facturilor şi te ajută să eviţi faptul de a fii excrocat de cineva.
Cărţile îţi dau aripi şi te ajută să prosperi, să îţi îmbunătăţesti calităţile. Cel mai bun exemplu este faptul că cititul îţi îmbunătăţeşte scrisul şi îţi măreşte vocabularul. În momentul citirii observăm cum se scriu cuvintele corect, în plus citind amplificăm vocabularul nostru şi introducem cuvinte noi pentru a ne exprima mai bine. Cui nu i s-a întâmplat ca în momentul în care a terminat un text de scris şi citindu-l şi-a dat seama că a repetat de multe ori un cuvânt? Şi asta pentru că nu a ştiut cum să se exprime într-un mod diferit ideile sale.
Cărţile îţi dau aripi şi pentru a te face remarcat, pentru a te integra mai uşor oriunde. A citi îţi dă teme de conversaţie. Lectura prezintă cunoştinţe din diferite domenii, poate că persoana cu care intri în discuţie nu are aceleaşi interese ca şi tine, dar cunoscând câte un pic din toate, te ajută să socializezi.
A citi îţi dezvoltă imaginaţia şi este chiar distractiv. Lectura te duce gratuit prin spaţiu şi timp şi îţi dezvoltă imaginaţia. Acest lucru poate fi unul dintre cele mai bune calităţi ale lecturii. Cititul te ajută să cunoşti locuri, culturi, ambiente şi persoane noi. Te ajută să mergi oriunde vrei, să fii orice vrei, deoarece cărţile sunt precum viaţa în care scena sunt paginile, oamenii sunt rândurile şi sentimentele – semnele de punctuaţie.
Cărţile ca şi îngerii îşi oferă aripi spre autocunoaştere. Cărţile te ajută să te educi singur, îţi permit să vezi imensitatea ignoranţei tale. Lectura menţine cunoştinţa. De multe ori, cărţile te învaţă lucruri pe care în niciun alt mod nu le-ai fii putut învăţa şi te fac să îţi dai seama că există multe lucruri pe care nu le ştii.
Cărţile sunt prietenii reci care nu te contrazic niciodată şi sunt alături de tine de câte ori ai nevoie. Sunt cărţi care pur şi simplu trec şi rămâne doar amintirea unor imagini citite şi cărţi de care rămâi îndrăgostit toată viaţa.
BELCIUG GRAŢIELA








Foarte frumoase cuvinte! Superbă idee de articol.