Lecție de omenie! 26 de elevi câmpineni de la Școala „B.P. Hasdeu“ au pus piatra de temelie a casei unei familii din Comarnic, rămasă fără nimic în urma unui incendiu!

Lecție de omenie! 26 de elevi câmpineni de la Școala „B.P. Hasdeu“ au pus piatra de temelie a casei unei familii din Comarnic, rămasă fără nimic în urma unui incendiu!

O zi în care am oferit, dar, mai ales, în care am primit! Am oferit bucurie, speranță și am primit mulțumire și o lecție despre ceea ce înseamnă colectiv, suflet, inițiativă, spirit filantropic…Toate, de la o mână de copii de clasa a IV-a, de la Școala Generală „B.P. Hasdeu“, din Câmpina, coordonați pas cu pas de un altfel de pedagog. Unul de „școală veche“, pentru care omenia este mai presus de orice calificativ efemer trecut în catalog.

În viață se spune că, pentru a fi împlinit, trebuie să sădești un pom, să ridici o casă și să dai naștere unui copil. Elevii Alinei Bârsan se pot lăuda că sunt cei care au pus piatra de temelie noii case a Mariei Radea, din Comarnic. Cea veche, bătrânească, i-a ars înainte de Crăciun (citește AICI povestea) Patimile de atunci i s-au transformat în bucurie și speranță, acum, în Săptămâna Mare, în care 26 de elevi de clasa a IV-a i-au făcut cea mai frumoasă surpriză. Copiii au confecționat și vândut brățări și brelocuri din elastice colorate pe care le-au comercializat cu 1 și 2 lei/bucata. Munca și-au început-o în decembrie, ca un paradox, exact în luna în care casa Mariei Radea era mistuită de flăcări. Inițiativa au avut-o pentru a-și ajuta câtiva colegi ale căror familii au un potențial financiar redus. După ce au rezolvat această problemă, elevii și-au dat seama că pot depăși granițele școlii cu faptele bune. S-au gândit să strângă bani din munca lor pentru centre de plasament, însă imediat cum au aflat de situația Mariei Radea, a fiicei și nepoatei ei, care au rămas fără casă, cei mici au hotărât împreună cu învățătoarea lor să schimbe destinația sumei strânse: o mie de lei.

Astfel, cu ajutorul nostru, al celor din Grupul „Pentru Tine!“, cu alte donații în bani primite de la membrii grupului , copiii au transformat, în Joia Mare, niște lacrimi de disperare în unele de bucurie, surprinzând-o pe Maria Radea cu materiale de construcție care ajung pentru una dintre camerele noii locuințe.

„Dar nu ne oprim aici. Mai avem treabă de făcut. Copiii sunt foarte încântați de fapta lor și vor confecționa în continuare brățări pe care le vor vinde cu 2 lei/bucata (foto), iar din banii adunați să contribuim cu ce mai putem pentru această casă. Sperăm să avem cât mai mulți cumpăratori pentru a aduna cât mai mulți bani“, ne-a declarat Alina Bârsan, cea care își dorește ca elevii ei să rețină cea mai importantă lecție, pe cea de a fi OAMENI!

Aceeași zi, o altă faptă bună!

După ce și-au încheiat, momentan, misiunea aici, cu satisfacția faptelor lor, copiii au mers mai departe. A doua oprire a fost la Secăria, la Centrul de plasament de tip familial. Și să nu vă gândiți că aici au venit cu mâna goală! Pentru că banii din munca lor s-au dus la Comarnic, aceștia și-au adus aminte de economiile pe care le aveau. Așa că au „spart“ pușculițele, au adunat 400 de lei, sumă din care le-au cumpărat celor 16 băieți de Secăria mici atenții.

Și pentru că le place să fie „altfel“, copiii și-au surprins gazdele și c-un moment artistic. Dar încărcătura emoțională a fost doborâtă, în cele din urmă, cu o partidă zdravănă de Batlefield, un sport nou predat de elevii câmpineni băieților de la Secăria. Și pentru că nu s-au săturat de joacă, de aerul curat și de sentimentul frumos pe care ți-l dă fapta bună, copiii Alinei Bârsan și-au propus să revină.

 

Surpriza celor mici a fost dublată și de cutiile încărcate cu tot felul de produse donate de membrii Grupului „Pentru Tine!“.

Revenim la cazul Mariei Radea, din Comarnic, care, pe lângă „piatra de temelie“ pusă de acești copii inimoși mai are nevoie de multe pentru a-și ridica noua casă. Materialele de construcții și mâna de lucru sunt cele de care are nevoie acum. În prezent, femeia împreună cu nepoata dorm într-o cameră de opt metri pătrați, cedată de către fratele ei, în timp ce fiica Mariei Radea doarme la o vecină, pentru că toate trei nu au loc în încăperea strâmtă.

Cei care vor să dea concursul gestului făcut de către cei 26 de elevi câmpineni, îl pot contacta pe Cristi Minculescu, coordonatorul Grupului „Pentru Tine!“ la 0726279537 sau pe pagina de facebook a grupului.  

Text: Liliana Maxim Minculescu

Foto: Cristi Minculescu

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
  1. […] la care au contribuit, pe lângă elevi, și câțiva membri ai Grupului „Pentru Tine“. CITIȚI AICI. Impresionați de drama femeii, a simplității ei, a exemplului de demnitate, dar și plini de […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.