Lecţia lui Beligan

Lecţia lui Beligan

Aseară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor s-a jucat spectacolul cu piesa „Lecţia de Violoncel”, de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa. Distribuţia a fost una de zile mari, avându-l în prim-plan pe Maestrul Radu Beligan, alături de fiica sa Lamia, Tania Popa şi Marius Manole.

Spectatorii, veniţi în număr mare, s-au putut bucura atât de replicile savuroase, dar mai ales de vivacitatea şi tenacitatea jocului Maestrului Radu Beligan.

Piesa, scrisă special pentru Beligan şi fiica sa, este o poveste din zilele noastre.

După 20 de ani de căsnicie, Eva (LAMIA BELIGAN) o fostă vedetă de film, trăieşte suspiciunea că soţul ei, politicianul George Popa (RADU BELIGAN ), îi este infidel. Rănită profund in orgoliu, participă la un casting unde obţine un rol într-un film american, dar pentru interpretarea lui, ea trebuie să inveţe să cânte la violoncel doar în trei luni. În felul acesta, îl cunoaşte pe tânărul profesor Radu Manoliu (MARIUS MANOLE) care este însurat cu Gabi (TANIA POPA) şi au doi copii.

Dacă la început profesorul de violoncel i se pare Evei dezagreabil, treptat se îndrăgosteşte de acesta, şi fără scrupule îl seduce, negândindu-se la consecinţele care nuîntârzie să apară.

Spectacolul se desfăşoară permanent pe două planuri, unul al casei somptuoase a politicianului George Popa şi celălalt al  casei modeste pe care profesorul de violoncel, Radu Manoliu o împarte cu Gabi, sotia sa, medic de profesie şi cei doi copii. Apropierea acestor planuri nu face altceva decât să scoată în evidenţă discrepanţa majoră dintre cele două familii, din punct de vedere material

Chiar dacă în unele momente are nevoie de ajutor să se deplaseze pe scenă, Maestrul le dă replica celorlalţi actori la fel de uşor ca în urmă cu şapte decenii, când a început cariera de actor. Este cel mai longeviv actor de teatru care încă urcă pe scenă. şi nu putem decât să ne mândrim că suntem contemporani cu Domnia Sa.

Finalul piesei a fost răsplătit minute în şir cu ropote de aplauze.

La momentul premierei acestui spectacol, la Teatrul „Metropolis”, din Bucureşti, pe 14 decembrie 2013, în ziua când împlinea 95 de ani, actorul Radu Beligan declara:”Ajuns la vârsta la care fie­care zi e un dar ceresc, pot spune, cu toată sinceritatea, că este minunat să ai 95 de ani şi să fii pe scenă alături de crema tinerei generaţii. „Lecţia de violoncel” mi-a oferit prilejul unor întâlniri profesionale extraordinare: de la textul scris special pentru mine, cel mai bun text pe care l-am citit în ultimii 20 de ani, la plăcerea de a juca, încă o dată, alături de talentata mea fiică, Lamia, cu care mă mândresc şi pe care o preţuiesc pentru calităţile ei uma­ne şi profesionale, de la întâlnirea pe care mi-o doream de mult cu strălucitul regizor Felix Alexa, la bucuria de a împărţi scena cu Marius Manole, de care nu se poate vorbi ca de o speranţă a ti­nerei generaţii, ci ca de unul dintre cei mai mari actori români ai se­co­lului, fără a uita să le amin­tesc pe tinerele mele colege Ta­nia Popa şi Rodica Ionescu, care m-au impresionat prin serio­zita­tea şi profesionalismul lor. Pentru toa­te acestea şi pentru multe altele, pot numi „Lecţia de vio­loncel” „ma chanson de cygne”, un cântec pe care sper că o să-l cânt multă vreme”.

Dincolo de subiectul piesei, de jocul actorilor, spectatorii au rămas cu siguranţă în minte cu lecţia de viaţă pe care ne-a oferit-o Radu Beligan .

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.