Istoria Comunei Aricestii Rahtivani

Despre istoricul acestei comune se stie ca la sfarsitul sec. XIX exista mahalaua „Aricestii de Jos” – comuna rurala apartinand de plasa Filipesti. Originea numelui satului de referinta vine de la fostele sate Aricestii de jos (dezvoltat in jurul conacului si al mosiei Aricescu, in care functioneaza si astazi dispensarul uman), Aricestii de sus (dezvoltat in jurul conacului Cociu-Beiu) si Rahtivani.
Ruinele bisericii vechi (monument istoric) poarta urmatoarea inscriptie: „Aceasta Sfanta Biserica s-a ridicat intru hramul Sf. Prooroc Ilie si Sf. Nicolae in zilele prea Inaltatorului nostru Domn Ipsilanti, de robul lui Dumnezeu Enache Vacarescu cu sotia sa Neaga, vel vistier la 1777”.
Despre satul Nedelea se spune ca prin anul 1792 cateva familii de oieri din Transilvania au trecut cu oile in Romania si s-au asezat pe mosia Filipeasca pe malul stang al raului Prahova, unde se afla o carciumioara a carei hangita se numea Nedelea si in jurul careia unul din oieri a pus temelia bisericii si a satului.
Satul Targsoru nou s-a format in anul 1950, in urma mutarii manatirii Targsorului Vechi pe apa Leaotului, la o distanta de 6 km de Targsoru Vechi. Vechea manastire este azi biserica satului. Buda este un sat nou, infiintat in jurul statiei de cale ferata.

Astazi, comuna este condusa de un Consiliu local format din 15 membrii. Teritoriul comunei apartine Campiei Ploiestilor formata pe conul de dejectie al raului Prahova. Este o campie de tip piemontan, relativ plana, slab fragmentata cu vai si terase slab individualizate. Teritoriul comunei se situeaza intr-o zona cu clima temperat continentala, regimul termic, caracteristic zonei de silvostepa, cu o temperatura anuala medie de 10.6 (C si o medie a precipitatiilor anuale de 588 mm. Din punct de vedere hidrologic, comuna apartine bazinului hidrografic al raului Ialomita, prin intermediul principalului sau afluent – raul Prahova.

sursa: http://aricestiirahtivani.ro

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.