La 27 de ani de la căderea regimului comunist, repercusiunile sale continuă să marcheze societatea românească. Represiunea, controlul și cenzura au schimbat destine și au alterat comunitățile. Zeci de mii de persoane au fost arestate și condamnate la ani grei de închisoare pentru că s-au opus comunismului sau pentru că prin, simpla prezență, reprezentau valori și principii contrare noului regim. Bărbați și femei, tineri și bătrâni, intelectuali și țărani, preoți, militari, studenți și foști demnitari au cunoscut detenția poltică între 1945 – 1964. Experiența acestora în temnițele comuniste constituie una dintre ipostazele totalitarismului. Reflectând la absența libertății pentru cei de ieri putem înțelege mai bine prezența libertății pentru generațiile de astăzi.
Astfel, Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană, cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer, organizează în cadrul proiectul „Ploieștiul își aduce aminte” două vizite la fostele închisori de la Jilava și Pitești. Puteți vedea locurile pe unde a trecut o mare parte a deținuților politici din România comunistă, precum și clădirea unde a avut loc așa-numita „reeducare de la Pitești”.
Vechiul penitenciar Jilava a funcționat în fortul 13, care a servit atât ca închisoare de tranzit, cât și ca spațiu de efectuare a condamnării, astfel că majoritatea foștilor deținuți politici au trecut pe aici. Construcția este remarcabilă nu numai prin memoria evenimentelor care au avut loc între zidurile sale, cât și prin starea sa de conservare foarte apropiată de aspectul din perioada în care era folosită ca penitenciar politic. Fortul se află în perimetrul actualei închisori, astfel că accesul este permis sub respectarea unui set clar de reguli, care vor fi transmise de către organizatori persoanelor participante la momentul confirmării participării.
Fosta închisoare din Pitești a fost substanțial transformată după 1977, însă importanța sa rezidă în special din faptul că a fost locul unde s-a petrecut reeducarea prin tortură între 1949 – 1951, acțiune descrisă de către Aleksandr Soljenițîn drept „cea mai mare barbarie a secolului al XX-lea”. Peste 600 de studenți au fost torturați și forțați să devină agresori pentru noii veniți. În prezent, spațiul vizitabil (numai o parte din clădire) este în curs de amenajare ca memorial.
Prima vizită la fostele închisori de la Jilava și Pitești va avea loc pe 20 august. Pentru a participa la aceasta, vă rugăm să completați formularul de aplicație și să îl trimiteți până la data de 14 august 2016 (inclusiv) la adresacontact@dezvoltareurbana.org. Deoarece locurile sunt limitate, organizatorii își rezervă dreptul de a realiza o selecție a aplicațiilor. Vă recomandăm să completați formularul cu atenție și sinceritate. Nu punctăm cunoștințele despre subiect, ci căutăm să simțim dorința și interesul manifestate pentru vizitarea acestor „locuri ale memoriei”.
Participarea este gratuită, iar traseul Ploiești – Jilava – Pitești – Ploiești va fi efectuat cu un microbuz pus la dispoziție de către organizatori. De asemenea, ghidajul la cele două închisori este asigurat de către AEDU.
Descarcă formularul de aplicație.
Calendarul evenimentului este următorul:
- Perioada de aplicație: 8 – 14 august 2016
- Anunțarea persoanelor selectate să participe la vizită: 16 august 2016
- Confirmarea prezenței: 17 august 2016
- Vizita fostelor închisori Jilava și Pitești: 20 august 2016
Lista persoanelor selectate va fi publicată pe site-ul AEDU, iar participanții vor fi contactați de către organizatori.
Pentru informaţii legate de acest proiect, ne puteţi scrie la adresa de e-mail contact@dezvoltareurbana.org
Parteneri principal: Fundaţia Konrad Adenauer România