In Valea Calugareasca, lectura este un subiect de … proiect

In Valea Calugareasca, lectura este un subiect de … proiect

Asociația ,,Tinerii Voluntari – Valea Călugărească’‘ anunţă demararea proiectului ,,Şoc! Şoc! Şoc! Citesc!’’, proiect finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Prahova.

Proiectul cuprinde 43 „seri de lectură” în cadrul cărora se vor lectura din operele scriitorilor: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Veronica Micle, Otilia Cazimir, Mihai Sadoveanu, George Topârceanu, Vasile Alecsandri, Alexandru Vlahuță, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, George Coșbuc, Octavian Goga și I.Al.Brătescu Voinești.

Grupul țintă este format din 84 tineri, elevi  ai Colegiului Național ”Al. I. Cuza”, Colegiului Tehnic “Toma N Socolescu”, Liceului Tehnologic “1 Mai”, Colegiului Agricol “Gh. Ionescu Sisești” și 6 studenți, voluntari ai asociației aplicante. Traineri vor fi 7 cadre didactice, profesori la liceele mai sus menționate.

15 dintre întâlniri se vor desfășura în perioada vacanței de vară, în spațiile puse la dispoziție de Biblioteca Județeană “Nicolae Iorga”, Casa de Cultura “I. L. Caragiale” și de Casa Corpului Didactic Prahova, iar restul se vor derula în timpul anului școlar, la sediile unităților școlare implicate.

În cadrul proiectului se va organiza şi o excursie de studiu în județele Iaşi și Neamț, ocazie cu care se vor vizita casele memoriale ale scriitorilor incluși în proiect și obiective care sunt  evidențiate în operele literare ale acestora.

La întoarcerea din vizita de studiu, participanții, consiliați de traineri vor realiza jurnale de călătorie. Acestea vor fi postate pe site-ul http://tineriipromoveaza.wgz.ro, pe site-ul Revistei „Cutezătorii” şi unele vor fi publicate în Revista „Atitudini” a Casei de Cultură „I.L.Caragiale”.

Prin acest proiect, inițiatorii doresc să-i determine pe tineri să înţeleagă rolul pe care cartea o joacă în dezvoltarea propriei personalități; să înțeleagă ce rol are cititul în dezvoltarea vocabularului, în  susținerea de argumente într-o dezbatere; să conștientizeze că o lectură variată  stimulează imaginaţia, îmbogăţește bagajul de cunoştinţe, și de ce nu, oferă garanția accesului la învățământul superior.

Proiectul urmărește dezvoltarea compentențelor de lectură a tinerilor implicați; formarea gândirii analitice, prin exprimarea opiniilor privind materialele lecturate; promovarea de către cei 13 tinerii, implicaţi în vizita de studiu, utilizând fotografia şi jurnalul de călătorie, a caselor memoriale ale scriitorilor studiați.

Perioada de implementare este  14 iulie -21 octombrie 2014.

Asociaţia „Tinerii Voluntari – Valea Călugărească” este o asociaţie ce are ca scop promovarea voluntariatului în rândul tinerilor şi mobilizarea voluntarilor pentru a fi capabili să contribuie la dezvoltarea comunităţii.

Asociaţia functionează în cadrul Colegiului Agricol „Ghe. Ionescu Siseşti” din Valea Calugărească şi este condusă de profesor Virginia Apostol.

Timp de doi ani proiectele iniţiate de asociaţie şi finanţate de DJST PH au fost nominalizate în primele 5 proiecte de voluntariat ale anului în domeniul tineret, în cadrul Galei Naţionale a Voluntariatului, organizate de Federatia VOLUM.

Pentru informaţii suplimentare despre proiect contactaţi:

Virginia Apostol – manager de proiect, tel. 0723133654, e-mail: virginia.apostol@yahoo.com.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.