IMPREUNA CU TINE PENTRU O VIATA SANATOASA

ASOCIATIA PACIENTILOR ONCOLOGICI – ROMANIA (APOR)  este o organizatie nonguvernamentala romaneasca, apolitica, nonprofit, cu sediul in Ploiesti, cu durata de activitate nedeterminata,  care si-a propus ca prin activitatea desfasurata sa fie alaturi de pacientii suferinzi de o afectiune oncologica oferindu-le sprijin informational de specialitate, consiliere juridica cu privire la drepturile ce le revin in calitate de  pacienti, dar si consiliere psihologica pentru ei si apartinatorii lor.

Si-a propus prin Statut  sa atraga atentia asupra cresterii alarmante a numarului de cazuri de cancer in general si a celui de  san,  in special, din Romania.

1 Octombrie este declarata Ziua Mondiala de Lupta impotriva cancerului de san.

9 Octombrie este Ziua Internationala a Ingrijirii Paliative.

Octombrie este luna preventiei cancerului la san.

In perioada premergatoare zilei de 1 Octombrie, APOR si-a propus sa aplice  chestionare in vederea monitorizarii  nivelului de cunostinte privind cancerul in general si cel de san in mod particular, in randul  tinerilor cu  varsta cuprinsa intre 17-19 ani, elevi in clasa a XII. Au fost alese 5  licee din Ploiesti, Valea Calugareasca si Barcanesti, alaturi de o  scoala postliceala sanitara cu care Asociatia are incheiate parteneriate, urmand ca pana la finalul anului scolar 2012/2013 sa aplice aceste chestionare la toate liceele din Prahova.

Nu sunt  vizati doar elevii ci si cadrele didactice din aceste institutii de invatamant, pentru a putea avea o imagine cat mai ampla asupra nivelului de cunostinte  detinut de  cei ce modeleaza destine.

Intrebarile se refera la cunostinte despre  modalitatile de depistare precoce a cancerului de san,  despre simbolul funditei  roz, despre factorii ce influenteaza  frecventa incidentei lui, pana la atitudini fata de persoanele  afectate  de acest tip de cancer.

Rezultatele finale vor  fi anuntate in ziua de 9 Octombrie intr-un comunicat de presa.

Pentru ca informatia de specialitate sa ajunga la cat mai multe persoane, in colaborare cu Wyl TV, pe tot parcursul lunii  octombrie va rula un clip al APOR,  pe panoul electronic din fata Palatului Administrativ.

Tot in luna octombrie (pe 10 octombrie) in Cocorastii Colt va avea loc  o intalnire intre reprezentantii APOR si femeile din aceasta comuna pentru a primi, acestea din urma, informatii corecte, de specialitate, despre cancerul de san si autoexaminarea sanului.

Orice persoana informata este o persoana castigata la bucurie, la fericire, pentru ea si  familia ei.

Motto-ul asociatiei este “IMPREUNA CU TINE PENTRU O VIATA SANATOASA”.

Irina Oprescu

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.