Graffiti, arta sau vandalism?

In ziua de azi lumea asociaza mesajele neconventionale si mazgalelile absurde de pe blocuri cu fenomenul graffiti. Aceste lucruri nu au nici o legatura cu graffiti-ul, prin definitie el fiind desenarea spatiilor publice, nu ruinarea lor. In Ploiesti aceasta forma de vandalism este prezenta din plin, lucrarile graffiti serioase fiind din ce in ce mai putine.
Intr-o lume gri, de beton, fara pic de vibratie, oamenii au nevoie de putina culoare in rutina lor absolut robotica servici-acasa, ca sa le aminteasca ca sunt vii. Asta incearca artistii graffiti sa realizeze prin lucrarile lor : sa coloreze un pic spatiile publice distruse, nefolositoare si mohorate, cu desene prin care sa se exprime liberi, in speranta ca trecatorii sa acorde putina atentie ‘povestii’ lor, sau macar lucrarea in sine sa le provoace cel putin un zambet. Astfel orasul devine mai frumos, zonele urate si neingrijite fiind transformate in lucrari de arta, ca exemplu :zonele ferate unde sunt pereti uitati de lume, care pot folosi drept ,,panza’’ pentru artisti, lucru deja pus in aplicare, intrarea in orasul Ploiesti cu trenul fiind colorata si binevoitoare.
De asemenea orice lucrare, buna sau proasta, daca a distrus un spatiu privat, sau chiar public, dar care era in stare buna nu reprezinta un fapt corect si nici frumos fata de ceilalti cetateni. Totusi, graffiti este si va ramane pentru autoritatile legii un act de vandalism. Insa pentru grafferi, acest fenomen reprezinta o forma de comunicare, atat intre cei din comunitatea graffiti, cat si pentru intreaga lume. Desi nu este recunoscuta ca o arta in totalitate, exista numerosi artisti care o trateaza ca atare, muncind foarte mult pentru realizarea unei lucrari aparent nesemnificativa, dar care poarta probabil un mesaj foarte puternic, la fel cum fac si alti artisti pe panza, in piatra, in lemn sau pe foaie.
Diferite desene : litere colorate, animale, caricaturi etc… , au ca scop atragerea atentiei in scop pozitiv tuturor celor care le privesc, astfel orasul putand deveni o adevarata galerie de arta in proportii colosale !
Prin acest articol vreau sa indemn artistii nu numai din Prahova, ci de pretutindeni, sa imprastie arta lor pe strazi si sa trasmita mesaje pozitive pe fiecare perete neingrijit, pentru ca lumea a devenit sumbra si lipsita de sentimente ! Trebuie sa ajutam lumea, printr-un fel sau altul, sa invete sa zambeasca la lucrurile marunte din viata, si ce alta metoda mai eficienta decat colorarea spatiilor distruse si inestetice din oras, cu diferite mesaje si  desene pozitive !

Articol realizat de Papina Codrut

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.