Fondurile disponibile prin PNDR, absorbite in proportie de 30% pana la inceputul lunii decembrie!

APDRP a platit efectiv, pana in data de 8 decembrie 2011, suma de 2,93 miliarde de euro din fondurile alocate prin PNDR. Pe langa aceasta suma, Romania a absorbit si 561 de milioane de euro, fonduri care reprezinta avansul acordat de Comisia Europeana in momentul demararii Programului National de Dezvoltare Rurala.

Cumuland avansul si platile efectuate, rezulta un total de peste 3,5 miliarde de euro fonduri atrase de Romania prin PNDR, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie al fondurilor europene ce depaseste 30,1% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurala.

Alocarea totala pentru Masurile de investitii din cadrul PNDR pe care APDRP le implementeaza este de 7,01 miliarde de euro, din aceasta suma fiind solicitate pana in prezent aproximativ 15,2 miliarde de euro, prin 95.372 cereri de finantare, ceea ce inseamna un grad de solicitare a finantarilor de 217,66%. Din cele 95.372 proiecte depuse, APDRP a selectat spre finantare 47.956 de cereri de finantare in valoare de 4,48 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de utilizare a fondurilor de 64% din alocarea financiara a Masurilor de investitii.

Pana in prezent, APDRP a semnat contracte de finantare cu 46.177 beneficiari de fonduri europene nerambursabile, in valoare de 4,15 miliarde de euro, acest proces fiind in plina desfasurare.

In functie de tipul investitiei finantate prin PNDR, situatia detaliata se prezinta astfel:

Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”

Pana in acest moment, APDRP a primit 6.116 cereri de finantare, din care au fost selectate 2.033 de proiecte cu o valoare nerambursabila de 826 de milioane de euro. Totodata, au fost efectuate plati totale in valoare de peste 317,26 milioane de euro.

Masura 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”
Aceasta Masura a fost accesata de 1.986 de beneficiari, fiind semnate pana in prezent 876 contracte de finantare in valoare publica de peste 685 milioane de euro. Aceste sume includ Schemele de Ajutor de Stat valabile doar pe parcursul cursul anului 2008, dar si noua Schema N578 din anul 2010. Pentru proiectele de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (Masura 123) au fost efectuate plati in valoare de peste 207 milioane de euro.

Masura 322 „Renovarea si dezvoltarea satelor”
In urma depunerii a peste 3.225 de cereri de finantare, suma alocata prin PNDR acestei Masuri, pana in anul 2013, respectiv 1,72 miliarde de euro, a fost depasita de aproape cinci ori. Au fost contractate pana in prezent 617 proiecte cu o valoare nerambursabila de 1,5 de miliarde de euro si au fost platiti 543,5 milioane de euro.

Masura 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”
Pentru aceasta Masura, lansata in septembrie 2008, au fost depuse 6.533 de cereri de finantare, fiind contractate pana acum 2.179 de proiecte, cu o valoare nerambursabila de aproximativ 290 de milioane de euro, procesul de contractare fiind in desfasurare.

Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice”
Din septembrie 2008, cand a fost lansata prima sesiune pentru depunerea de proiecte si pana in prezent, in cadrul acestei Masuri, au fost depuse 1.697 de cereri de finantare si au fost contractate 994 proiecte, in valoare de aproximativ 168 milioane de euro.

Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”
Masura de instalare a tinerilor fermieri s-a bucurat, inca de la lansarea acesteia, in decembrie 2008, de un interes foarte mare. Astfel, pana in acest moment, au fost depuse 10.678 de cereri de finantare, dintre care au fost contractate pana acum 5.641 de proiecte. Valoarea proiectelor contractate depaseste 115,6 milioane de euro.

Prin Masura 431 „Functionarea Grupurilor de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului”, submasura 431.1 – Constructii parteneriate public – private – se acorda fonduri pentru activitati care asigura stimularea formarii de parteneriate, pregatirea si asigurarea implementarii strategiilor de dezvoltare locala.

Prin implementarea actiunilor specifice LEADER, Grupurile de Actiune Locala (parteneriate public-private alcatuite din reprezentanti ai sectoarelor public, privat si ai societatii civile) pot sa asigure imbunatatirea guvernantei locale. De asemenea, implementarea actiunilor presupune consolidarea coerentei teritoriale si implementarea de actiuni integrate, ce pot conduce la diversificarea si dezvoltarea economiei rurale, in folosul comunitatilor. In sesiunea desfasurata in perioada septembrie – octombrie din 2009 au fost depuse 112 proiecte in valoare publica de aproximativ 5 milioane de euro, lucru deosebit de imbucurator tinand cont de noutatea absoluta pe care o presupun aceste tipuri de finantari.

Nu in ultimul rand, pentru Masura 221 – „Prima impadurire a terenurilor agricole” care are ca scop cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie a apei, a solurilor si suprafetelor de paduri cu rol de protectie impotriva factorilor naturali au fost depuse 30 cereri de finantare, cu valoarea de 3,2 milioane de euro.

Sursa: APDRP

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.