Finantari nerambursabile pentru investitii in eficienta economica in mediul rural

ADRP finanteaza investitii incluse in Planul European de Redresare Economica (PERE) pentru domeniul dezvoltarii rurale, mai precis pentru folosirea energiei regenerabile, reducerea poluarii si calitatea produselor agricole.

Aceste finantari sunt bugetate separat de alocarile PNDR si insumeaza pana in prezent peste 120 de milioane de euro.

Banii disponibili prin PERE se pot accesa numai impreuna cu sprijinul financiar acordat prin PNDR pentru un proiect de investitii, insa beneficiarul trebuie sa alcatuiasca un buget separat pentru ceea ce doreste a fi finantat prin aceasta oportunitate.

Masurile care beneficiaza de suplimentarea oferita prin PERE sunt:

  • Masura 121„Modernizarea exploatatiilor agricole”

In cadrul acestei Masuri operatiunile finantate prin PERE se refera la imbunatatirea eficientei utilizarii de ingrasamant azotat, investitii legate de productia de lactate, tratamentul apelor reziduale, precum si culturi perene de plante energetice.

  • Masura 123„Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice”

Solicitantii de fonduri nerambursabile care acceseaza Masura 123 pentru procesarea produselor agricole si silvice pot primi finantare prin PERE pentru prelucrarea biomasei in vederea obtinerii de energie regenerabila, tehnici de productie pentru economisirea apei, dar si pentru ameliorari ale prelucrarii si comercializarii lactatelor.

  • Masura 125 – „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii agricole si silvice”

Fondurile PERE aferente acestei Masuri privesc investitiile in tehnologiile de economisire a apei prin sisteme de irigatii eficiente (statii de pompare, contorizarea apei, etc)

  • Masura 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”

Banii disponibili prin suplimentarea PERE pot constitui un sprijin financiar nerambursabil pentru achizitionarea de echipamante pentru producere a energiei din alte surse regenerabile decat biocombustibilii.

Solicitantii de fonduri vor completa un buget separat pentru investitiile finantate prin PERE din cadrul proiectului depus pe una din Masurile mentionate si se vor asigura ca detin si cofinatarea aferenta intregii valori eligibile a proiectului, inclusiv pentru bugetul PERE.

Informatii de background

Ca raspuns la criza economica, inca din 2008 Comisia Europeana a propus o serie de masuri menite sa creasca puterea de cumparare, sa genereze crestere economica si sa creeze noi locuri de munca.

Planul European de Redresare Economica (PERE) prevede investitii. la nivelul UE. in valoare de 5 miliarde de euro pentru proiecte de energie, internet in banda larga si masuri destinate dezvoltarii rurale. Din suma de 5 miliarde de euro s-a alocat la nivelul Uniunii Europene aproximativ un miliard de euro pentru proiecte din domeniul dezvoltarii rurale.

Majoritatea fondurilor este concentrata in domeniile biodiversitatii si gestionarii apei. De asemenea, restructurarea sectorului laptelui si a produselor lactate, masurile de combatere a schimbarilor climatice sau masurile de sustinere a energiei regenerabile au o importanta deosebita.

Dezvoltarea infrastructurii de comunicatii de banda larga ramane un aspect de politica important pentru zonele rurale.

Sursa: APDRP

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.