Expoziţie la Castelul Peleş

Expoziţia temporară „Casele de vis ale Reginei Maria – Castelul Balcic”, în cadrul căreia este prezentată şi caseta care a adăpostit inima reginei Maria, a fost deschisă sâmbătă la Castelul Peleş şi va putea fi vizitată până pe 18 august.

În cadrul expoziţiei deschise la Sinaia, va putea fi văzută caseta care a adăpostit inima reginei Maria, confecţionată de Pierre Henri Emile Froment-Meurice, din argint aurit, email, diamante, smaralde şi rubine. Aceasta va fi completată de peste 100 de piese din tezaurul Muzeului Naţional Peleş.

Caseta din argint în care a fost păstrată timp de câteva decenii inima reginei Maria a fost depusă, conform dorinţei sale, în Capela Stella Maris din Balcic, în anul 1938. Pe 8 septembrie 1940, după ce România cedează Bulgariei Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei Maria este preluată de administratorul Castelului Bran şi este adusă în ţară şi depusă în biserica din lemn a castelului, iar în 1941 a fost aşezată într-o criptă special amenajată în stânca muntelui Măgura Branului, lângă spitalul de campanie nou înfiinţat de principesa Ileana, fiica reginei, aşezământ numit „Inima Reginei”.

În 1971, caseta a fost transferată la Muzeul Naţional de Istorie a României. Caseta din argint a fost expusă, dar nu şi inima, care s-ar afla în subsolul muzeului.În expoziţia de la Castelul Peleș, va fi prezentat un catalog de peste 130 de pagini publicat într-un tiraj limitat, care oferă detalii despre domeniul regal de la Balcic, alături de un album foto cu imagini inedite din arhiva muzeului, care nu au mai fost publicate până în prezent.

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.