Expoziţie aniversară Take Ionescu, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova

Expoziţie aniversară Take Ionescu, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova

Cu prilejul aniversării a 155 de ani de la nașterea politicianului Take Ionescu, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vernisează vineri, 11 octombrie 2013, ora 10.00, microexpoziția ”1858-2013. 155 de ani de la nașterea omului politic Take Ionescu”, în holul central al clădirii  muzeului din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10.

Născut la 13 octombrie 1858, Take Ionescu, unul dintre marii oratori români, de profesie avocat, a fost politician de succes și prim-ministru al României. S-a impus repede în primele rânduri ale vieții politice românești ca ministru al cultelor în cabinetul conservator al lui Lascăr Catargiu. În anul 1908 a înființat Partidul Conservator – Democrat, care datorită unei abile propagande a recoltat succese electorale importante. Take Ionescu s-a bucurat de sprijinul lui I.L.Caragiale care, cucerit de programul partidului, l-a însoțit în trei turnee electorale.

A reprezentat România la Conferința de Pace de la București, din 1913, care a încheiat al doilea război balcanic, în urma căreia România a primit cele două județe ale Dobrogei Noi, teritorii care ulterior au fost restituite Bulgariei.

A favorizat intrarea României în Primul Război Mondial, împotriva Germaniei, fiind Ministru de Externe între1917 și 1918 și între 1920 și 1922. A fost, de asemenea, șeful Comitetului Național la Conferința de Pace de la Paris, care a încheiat primul război mondial.

La 18 decembrie 1921 devine prim-ministru, însă doar pentru o lună, până pe 19 iabuarie 1922, urmând ca la 21 iunie 1922 să înceteze din viață.

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.