Experiment unic in Romania, lansat de la Mizil

Revista Știință&Tehnică a realizat un experiment unic în România, lansând cu succes un balon de înaltă altitudine la granița dintre atmosferă și spațiul cosmic. Aerostatul Știință&Tehnică a atins altitudinea-record de 35.304 metri, stabilind un record pentru România și Europa Centrală și de Est.

Cu ajutorul unei camere foto din nacelă, Știință&Tehnică a realizat, în premieră, fotografii spectaculoase, din stratosferă, cu Delta Dunării și Marea Neagră.

Lansarea balonului cu heliu a avut loc sâmbătă, 15 octombrie, la ora nouă și cinci minute, dimineața, la 10 km de Mizil, la granița dintre județele Prahova și Buzău. Imediat după lansare, o echipă S&T formată din inginerul în tehnologii spațiale Florin Mingireanu, membrii clubului de radioamatori YO3KSR și redacția revistei a pornit în urmărirea aerostatului.

(w540) Pregatiril

Balonul a atins 35.304 metri, altitudine record pentru Europa Centrală și de Est, la 108 minute după lansare, apoi a explodat, iar la ora 11.20 nacela a căzut cu ajutorul unei parașute pe un câmp din apropierea satului Agaua din Brăila, fiind recuperată două ore mai târziu. Din 408 zboruri efectuate cu baloane cu heliu în ultimii 10 ani, numai 5 au ajuns la o altitudine mai mare decât balonul S&T; de asemenea, conform statisticilor, aerostatul S&T se clasează în TOP 10 zboruri omologate  la peste 35.000 metri din toate timpurile!

Întregul zbor a fost fotografiat și filmat cu ajutorul echipamentului foto-video din nacelă, echipa Știință&Tehnică obținând în premieră imagini spectaculoase cu Delta Dunării și Marea Neagră văzute din stratosferă.

 

 

Un amplu fotoreportaj despre experiment, precum și numeroase fotografii uimitoare vor fi publicate în ediția următoare a revistei Știință&Tehnică, care apare pe piață pe 7 noiembrie.

sursa si detalii:http://www.stiintasitehnica.com/imagini-i-mai-uimitoare-delta-dunarii-i-marea-neagra-vazute-din-stratosfera_803.html

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.