Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

Muzeul ”Casa de târgoveţ din secolele al XVIII-lea- al XIX-lea”, cunoscut şi sub denumirea de Muzeul „Hagi Prodan”, a fost astăzi gazda unei activităţi, care a avut drept scop sărbătoarea Dragobetelui. Acţiunea face parte dintr-un parteneriat încheiat între Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu” şi instituţia muzeală.

„Ziua de 24 februarie este cunoscută în calendarul popular românesc, ca fiind ziua iubirii sau a Dragobetelui, aceasta având origini străvechi. Mai este cunoscută sub denumirea de „cap de primăvară”, „năvalnic” sau „logodnicul păsărilor”. Se spune că Dragobetele era fiul Babei Dochia, un flăcău chipeş şi iubăreţ, care ţinea calea fetelor pentru a le săruta.”, ne-a precizat Mihaela Ioniţă, coordonatorul muzeului.

Elevii prezenţi la activitate s-au arătat foarte încântaţi de subiect, mărturisind că revin mereu cu plăcere la acest muzeu, unde întotdeauna personalul le acordă cea mai mare atenţie, îmbogăţindu-şi astfel mereu cunoştinţele.

„E o activitate foarte plăcută şi este  bine că suntem informaţi în legătură cu această sărbătoare, mai ales că este sărbătoarea noastră a românilor şi nu este una importată, cum este cea a Sfântului Valentin”, ne-a spus o elevă din clasa a X-a , de la Colegiul Tehnic”Lazăr Edeleanu”.

Profesorii îndrumători au urmărit prin derularea acestei activiţăţi să le insufle elevilor promovarea sărbătorii româneşti a iubirii, în detrimentul mult mai comercialei sărbători a Sfântului Valentin, explicându-le că astfel ne putem păstra identitatea ca popor.

„Am pornit de la un proiect pe care-l facem în acest an şcolar, care se numeşte „Comunicarea – succes şi siguranţă”, prin care încercăm să-i învăţăm pe elevi să comunice şi în acelaşi timp să respecte tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti.

Parteneriatul cu muzeul este un mare câştig, deoarece elevii află foarte multe lucrurii interesante de la muzeografi, aceştia reuşind să le insufle emoţia specifică vizitării unei astfel de instituţii de cultură”, ne-a mărturist Elena Tănase, profesor de limba şi literatura română, la Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu”.

Activităţile muzeului vor continua  în zilele următoare cu acţiuni dedicate zilelor de 1 şi 8 Martie.

Monica BOSTAN

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.