DORNICI DE O CONTINUĂ PERFECȚIONARE

În ciuda greutăților cauzate de micșorarea salariului și așa insuficient, raportat la cerințele, obligațiile și competențele, pe care un cadru didactic trebuie să le întocmească, un număr de 91 dintre cei din județul Prahova a solicitat Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) posibilitatea de a urma stagii de aprofundare și dezvoltare în străinătate. Acest număr a reieșit din totalul aplicațiilor depuse până la termenul limită de 14 ianuarie, din cadrul proiectului strategic: ”Schema de susținere complementară a mobilității europene a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar”, beneficiare ale ”Programului de învățare pe tot parcursul vieții”. Finanțarea decurge din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane.

Județul Prahova apare în clasamentul unor astfel de aplicații ca ocupând locul al 5-lea, ceea ce înseamnă că beneficiarii acestui program au conștientizat importanța participării, care le va conferi noi competențe și abilități didactice, comunicaționale, necesare îmbunătățirii activității din clasă, a interacțiunii eiciente cu elevii și a proiectării calitative a procesului de predare-învățare. Internshipul se va desfășura în țări precum: Malta, Marea Britanie, Cipru, Finlanda, Islanda, iar activitățile acestora vor viza un permanent raport și schimb de experiență cu profesorii din țările gazdă.

Anul trecut solicitările au fost mai puține și anume, 60, din care 40 au fost alese să realizeze astfel de activități sociale și de perfecționare. În momentul în care cadrul didactic este selectat să participe la derularea unui astfel de program, el va încheia un contract cu ANPCDEFP, care presupune transformarea în practică a unor obligații, cum ar fi: folosirea metodelor experimentate în această perioadă de stagiu și personalizarea lor în unitatea școlară în care activează. Activitatea nu se oprește aici, profesorii sunt monitorizați și după revenirea lor din acest stagiu de pregătire, pentru că esențial este ca aceștia să transmită și să lucreze cu elevii ce au învățat ei în tot acest timp.

Alexandra Anghel

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.