Dezbateri publice academice pentru elevi

Dezbateri publice academice pentru elevi

Cea de-a doua ediţie a competiţiei internaţionale de dezbateri academice pentru elevi va debuta începând de mâine la Ploieşti, urmând a se încheia pe 11 august..
Atât deschiderea, cât şi finala evenimentului vor avea loc în incinta Teatrului ,,Toma Caragiu’’ din Ploieşti, iar rundele se vor desfăşura în incinta Colegiului Naţional ,,Mihai Viteazul’’. La ediţia de anul acesta, pe lângă tinerii români şi-au anunţat participarea elevi  şi din alte state, cum ar fi Slovenia, Cehia, Bosnia, Kosovo, SUA, Africa de Sud, Slovacia, Ucraina, Gambia, Turcia, Tunisia. Astfel, turneul de dezbateri va număra aproximativ 160 de participanţi şi va fi prezidat de Tom McLennan din Africa de Sud, alături de Branislav Fecko din Slovacia şi Nae Şovăială din România. Limba oficială a competiţiei este engleza. Stilul dezbaterilor este comun turneelor internaţionale de dezbateri academice pentru elevi, de genul ,,World Schools’’, iar moţiunile pregătite pentru 2013 sunt: 1. Acest Parlament le-ar acorda jurnaliştilor de război aceeaşi protecţie juridică precum medicilor Crucii Roşii. 2. Acest Parlament ar declara ilegală negarea crimelor comunismului. 3. Acest Parlament nu ar pune în practică planuri de salvare pentru paradisurile fiscale, înainte de a obliga deţinătorii de conturi din cadrul acestora să plătească o parte din datorii. Moţiunea care urmează să fie dezbătută în finală este: Acest Parlament consideră că, pentru a întreprinde pe un anumit teritoriu cercetări ştiinţifice care pot prezenta pericole internaţionale, este nevoie de aprobare la nivel global. Toate temele disputate în cadrul concursului sunt deschise publicului, conform programului afişat pe site-ul – http://open.argodebate.ro/the-tournament/schedule. De asemenea, alte detalii despre competiţia de dezbateri academice se pot găsi pe site-ul: www.open.argodebate.ro.
Echipele fruntaşe vor primi pe lângă medalii, cupe şi o lecţie deschisă de televiziune, din partea Intact Media Academy.  ARGO este o organizaţie nonprofit axată pe cursuri de debate pentru elevi şi studenţi, cu o experienţă de 19 ani, fiind cel mai vechi club de debate cu tradiţie neîntreruptă din România. Printre rezultatele obţinute se numără: campioni europeni (2008), campioni mondiali (1995-1998, 2001), vicecampioni mondiali (2010), locul III la campionatul mondial (2012, 2013). De asemenea, mai trebuie menţionat că această competiţie de anul acesta va avea loc cu sprijinul Primăriei Ploieşti şi al Fundaţiei ,,Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României’’. Partenerii turneului sunt Debating Europe, Heart of Europe, ARDOR Muntenia, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti, Colegiul Tehnic „Toma Socolescu”, British Council, Universitatea din Bucureşti, PRIME România şi alte instituţii.

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.