Copilărie mizerabilă! Maria și Georgiana Nica își doresc de la Moș Crăciun: SIGURANȚĂ

Copilărie mizerabilă! Maria și Georgiana Nica își doresc de la Moș Crăciun: SIGURANȚĂ

O lume a terorii, a neajunsurilor, a mizeriei, a foametei, a jenei față de cei din jur, o lume „stropită“ din plin cu alcool. O lume în care auzi vorbindu-se, zilnic, despre prostituție, viol, tâlhărie, pușcărie, amenințări… O lume în care TU, copilule fără copilărie, ai fost al nimănui până în momentul în care cea care ți-a dat viață a înțeles ce „monedă“ profitabilă de schimb poți fi! O lume a viciilor în care ești prins ca într-o menghină, una care simți că nu-ți aparține și care nu vrei să-ți marcheze și viitorul…O lume în care nu știi dacă să te bucuri că trăiești sau să-ți închei socotelile înainte de vreme. O lume pe care Maria (15 ani) și sora ei, Georgiana (13 ani), din satul Negoiești, comuna Brazi, o cunosc și-n care tânjesc nu după haine, gadget-uri, excursii, ci după SIGURANȚĂ.

Nedorite, aduse pe lume de o femeie care-și vinde trupul, Maria și Georgiana Nica s-au confruntat cu greutățile vieții încă din primele zile. Până la vârsta de trei ani, Maria a stat într-un centru de plasament. Însă în momentul în care mama ei și-a dat seama că alocația fetei i-ar sta mai bine în buzunarul propriu a luat-o de acolo și-a lăsat-o în grija bunicilor, prieteni buni cu alcoolul. Grijă este mult spus, ținând cont de halul în care arată casa, de condițiile infecte, de foametea și frigul îndurate, de bătăi și de amenințările nesfârșite. Școala a fost pentru Maria o evadare. A fost locul unde s-a bucurat de curățenie, de căldură, de o vorbă bună, locul unde și-a făcut prieteni, locul unde, adesea, laptele și cornul au reprezentat singura masă de peste zi. Dar cele câteva ore de liniște i se sfârșeau odată cu momentul în care ajungea acasă. Fără un colț al ei, fără o masă pe care să scrie, Maria s-a descurcat așa cum a putut ca să țină pasul cu colegii ei. Acum este în clasa a VIII-a, este o fată extrem de frumoasă și îngrijită. Cu greu ai putea să realizezi că această copilă trece prin momente crunte. Ca să se spele, să mai mănânce o masă caldă, să se mai consulte la o temă, Maria merge la o prietenă de-a ei, locul unde copila a văzut ce înseamnă…normalitate.

Familia, principalul adversar!

În urmă cu un an și jumătate a avut norocul să fie selectată în echipa de handbal de la Brazi. S-a prezentat la antrenamente, doar că de multe ori, după câteva minute de alergare, rămânea fără vlagă. Antrenorul Cristian Dumitru n-a bănuit nici un moment care este cauza reală a lipsei de energie a fetei. S-ar fi gândit la orice, dar sub nicio formă la faptul că ea era flămândă.

 

O întâmplare nefericită avea să-i aducă o rază de speranță  copilei. În urmă cu aproape două luni, fata a ajuns la spital. O cunoștință i-a spus atunci lui Cristian Dumitru s-o viziteze la Pediatrie și să-i ducă și ceva de mâncare, expunându-i, în linii mari, și condițiile în care își duc traiul Maria și sora ei mai mică. A fost surprinsă de vizită, dar a fost și momentul în care fata a „explodat“ și s-a confesat profesorului de sport. În câteva ore, i-a prezentat un altfel de „meci“ pe care l-a avut de dus, cel în care principalul adversar i-a fost familia. Un „meci“ în care s-a apărat, a pierdut, s-a ridicat, a alergat, a driblat etc, dar în care n-a reușit să înscrie încă golul victoriei, cel care i-ar aduce o nouă viață.

„Atunci am aflat că maică-sa este prostituată, că singurele vizite pe care le face la școală sunt pentru a lua bursa socială a fetei mai mici, că bunicii au patima alcoolului, că are un unchi care-i în pușcărie și care va fi eliberat în martie-aprilie și îi e teamă de acel moment, de frustrările și gândurile lui, că sunt vizitați foarte des de concubinul maică-sii care ar fi «pește», că la aproape 15 ani ea n-avea buletin…”, ne-a povestit Cristian Dumitru.

Când a ajuns la casa bunicilor, bărbatul s-a îngrozit. Nu și-a imaginat niciun moment că poate cineva să locuiască în mizeria și frigul pe care le-a găsit. Și nu s-a ajuns aici, așa, din neputință, ci dintr-o ignoranță totală.

„I-am văzut și pe bătrâni. Tataie are pensie, cu el te mai înțelegi, este și cel care o susține pe Maria, dar și pe cea mică. Dar are patima alcoolului. Bătrâna e în putere, ar putea să muncească pe-acasă, dar…“, a completat profesorul de Sport.

Nu s-a mulțumit să privească și s-o compătimească pe copilă, ci a dat “zvon în țară“, a activat spiritul de echipă și în rândul părinților care au copiii la handbal, dar a apelat și la cunoștințele care au afaceri proprii și, în câteva zile, Cristian Dumitru a reușit să-i amenajeze o cameră, să-i cumpere Mariei și surorii ei toate cele necesare de îmbrăcat. „Însă camera în care stă Maria acum o să-i fie luată de unchi-su în momentul în care va fi eliberat. Vedem ce vom face și din acel moment“, ne-a mărturisit profesorul.

Totodată, a făcut demersuri la Primărie pentru o mașină de lemne. A fost și momentul în care autoritățile locale, dar și județene au aflat de situația acestor două copile, abandonate de toată lumea… Două surori pentru care copilăria a însemnat orice, dar numai bucurie, joacă, zâmbet, grija celor din jur, povești, cadouri de Moș Crăciun, încurajări NU. Ori de câte ori au plâns, singurele mângâieri primite au fost alte perechi de palme, urlete și amenințări.

Pentru ele Moș Crăciun n-a existat! De zilele de naștere nici n-au știut multă vreme, de cadouri…au auzit pe la colegi, iar de familie strânsă în jurul mesei nici nu cred că și-ar dori. Ce familie? Cea care le-a fost „călăul“ copilăriei?!

„Georgiana are o spaimă continuă, are reflexul de a se apăra în permanență. La ea sunt și ceva probleme de sănătate. Cred că are un ușor retard, ținând cont că la 13 ani este în clasa a IV-a, ne-a mai spus Cristian Dumitru.

Bărbatul a făcut și face tot ce-i stă în putință ca să le scape pe fete din mediul demn de o continuare a romanului „Mizerabilii“. L-a convins pe bunicul fetelor să preia tutela celor două și să facă tot ce trebuie ca Maria să aibă buletin. Luptă cu toate armele pe care le are ca fata să termine cele opt clase, iar viitorul ei să se rupă de Negoiești.

„Mi-aș dori să urmez cursurile de ospătar-bucătar, la UCECOM, să învăț o meserie, să mă descurc“, ne-a mărturisit Maria.

Mai are însă de lucru la Matematică și Română, materiile de examen la care cei mai mulți dintre copiii care urmează să dea Evaluarea Națională fac pregătire.

„În cazul ei este de admirat cum a făcut față până acum, ținând cont de situația de acasă. Am vorbit cu directoarea de la Școala Generală din Negoiești ca Maria să facă pregătire la școală ca să termine cu bine clasa a VIII-a și să susțină examenele. Dar, totodată, i-am explicat și ei că trebuie să depună un efort mai mare, să se concentreze pe învățătură“, ne-a mai spus cel care i-a devenit fetei protectorul său.

Situația Mariei este complicată. Nu-și judecă mama pentru ceea ce a ales să fie, dar este revoltată că în continuare îi face rău, chiar și indirect. Fata visează la acea zi în care va avea liniște, va uita de teama care, acum, o încearcă la tot pasul, ziua în care nu îi va mai fi jenă cu situația familială, în care va putea să viseze, să vorbească, să râdă, să povestească toate amintirile frumoase și singurele, de altfel, pe care le are până acum, alături de buna sa prietenă.

R.„Ce-ți dorești, Maria, de la Moș Crăciun?“
Maria: „Siguranță! Siguranță, protecție atât pentru mine, cât și pentru sora mea!“

Este un caz în care profesorul Cristian Dumitru se implică prin și cu tot ceea ce poate. Dar are nevoie și de ajutorul nostru ca s-o ducă pe Maria în cantonament, la Bran, în luna ianuarie. Totodată, solicită și sprijinul necontenit al autorităților care să monitorizeze și să încerce să îndrepte, pe cât se poate, situația de acasă a celor două copile. Iar pe urmele lor va mai călca un alt suflet nevinovat pentru că mama fetelor urmează să nască iar…

Cei care doriți să aflați mai multe detalii și vreți să vă implicați în schimbarea în bine a vieții Mariei și Georgianei, aveți la dispoziție numărul de telefon al profesorului Cristian Dumitru – 0724374086.

Text: Liliana Maxim Minculescu
Foto: Liliana Maxim și Cristian Dumitru

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.