Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat cel de-al treilea workshop al Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” în Bazinul Hidrografic Buzău-Ialomiţa. Proiectul este derulat împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.
Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale .
În cadrul acestui proiect, în Bazinul Hidrografic Buzău Ialomiţa funcţionează deja o platformă de colectare a gunoiului de grajd la Balta Albă. Investiţia din judeţul Buzău depăşeşte 900 de mii de euro. Este doar una din cele 14 platforme de colectare a gunoiului de grajd date în folosinţă din luna noiembrie 2011. Alte 18 platforme urmează să fie date în folosinţă în această lună, printre care şi cea de la Sohatu, din judeţul Călăraşi.
O altă investiţie aflată în derulare în cadrul proiectului este înfiinţarea staţiei de epurare şi a unei reţele de canalizare la Târgşoru Vechi, în judeţul Prahova şi a unei alte reţele de canalizare în comuna Strejnic. Termenul de finalizare al acestora este 2013. La Târgşoru Vechi va funcţiona din 2013 şi o platformă de colectare a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere.
În judeţul Brăila vor fi înfiinţate în anul următor 3 astfel de platforme, în comunele Movila Miresii, Vădeni şi Chiscani, iar în judeţele Buzău şi Ialomiţa în comunele Verneşti, Giurgeni şi Jilavele. Investiţile au termen de finalizare luna mai 2013
Investiţiile sunt absolut necesare pentru a reduce poluarea apelor şi a solului. Este nevoie însă şi de măsuri de reducere a poluării. Extrem de important este ca oamenii să conştientizeze riscurile acestui tip de poluare şi să afle că aceasta poate fi redusă printr-o depozitare corespunzatoare a deşeurilor.
Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor și a solului. Este afectată sănătatea oamenilor uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născuților, cea mai sensibilă categorie de populație.
Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi în categoria substanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru.
Prezenţa în cantităţi peste limitele admise, a nitriţilor în apa de băut, conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau “boala albastră” şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.
Conf.Univ.Dr. MIHAELA VASILESCU: ”Problemele legate de intoxicatia acuta cu nitrati se refera la fantanile din mediul rural si nu la apa de robinet furnizata in sistemele publice. La nivelul tarii noastre, in fiecare an se inregistreaza sute de cazuri cu o usoara tendinta descrescatoare. Nitratii din apa din fantani pot sa provina din surse agricole dar de cele mai multe ori ei provin datorita lipsei de igiena din gospodariile individuale, ceea ce inseamna ca wc-ul este situat aproape de fantani si este de tip latrina, continutul lui se scurge in panza de apa freatica, gunoiul de grajd este situat in aproapierea fantanii si de cele mai multe ori nici fantana nu este construita corect din punct de vedere sanitar”
În acest scop, timp de două zile, pe 7 şi 8 iunie, în Buzău, experţii de mediu instruiesc reprezentanţi ai autorităţilor locale dar şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură din judeţele Buzău, Brăila, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Prahovapentru prevenirea poluării apelor şi a solului cu nitraţi.
Informații suplimentare despre proiect
Informații despre finanțare
Proiectul este finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Facilitatea Globală de Mediu (GEF), care au acordat României un împrumut, respectiv un Ajutor financiar nerambursabil. Valoarea proiectului, implementat pe o perioadă de 5 ani, este de 60,04 milioane euro, sursele de finanțare fiind:
– împrumut Banca Mondială – 50 mil. euro,
– donație Facilitatea Globală de Mediu (GEF) –. 4,01 mil euro,
– contribuții Consilii Județene – 1,4 mil. euro,
– contribuții Consilii Locale – 3,63 mil. euro,
– contribuție Administrația Națională Apele Române – 1 mil. euro.
În ce consta proiectul
Se realizează activități de colectare, depozitare și gestionare a gunoiului de grajd prin:
– construcția unor platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd,
– dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd
– dotarea comunităților locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea și împrăștierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd.
Obiectivul campaniei
Scopul campaniei este de a induce schimbări comportamentale la nivel de individ și grup pentru un control al poluării cu nutrienți, dar mai ales pentru identificarea de soluții viabile pentru protejarea în viitor a poluării apelor cu nitrați și nitriți. Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunătățirea calității vieții prin practicarea agriculturii ecologice, împădurirea terenurilor improprii agriculturii și crearea de perdele forestiere de protecție.
Beneficiile proiectului
Aceste măsuri elimină riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă contaminată și promovează utilizarea eficientă a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant.
Pentru mai multe informatii despre proiect, vă rugăm să accesati
Da,uneori apa de fantana poate insemna boala.E imbucurator ca numarul de pacienti infestati scade de la an la an,dar nu e destul.In acest sens,trebuie sa remarc ca acest program demarat de Ministerul Mediului vine tocmai la fix.
Platformele comunale sunt cea mai buna solutie,cel putin pe moment.Va veni vremea si platformelor individuale,nu am nici o indoiala.Dar cel mai greu va fi cu munca de lamurire a taranilor romani,o categorie sociala un pic mai conservatoare.