Comunicat T.A.T.A. – ABECEDARELE DISCRIMINEAZA TATAL SI TREBUIE MODIFICATE DE MINISTERUL EDUCATIEI

Comunicat de presa

ABECEDARELE DISCRIMINEAZA TATAL SI

TREBUIE MODIFICATE DE MINISTERUL EDUCATIEI

http://www.t-a-t-a.ro/2011/01/09/comunicat-tata-abecedarele-discrimineaza-tatal-si-trebuie-modificate-de-ministerul-educatiei/

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. considera ca abecedarele (manualele pentru cls. I) autorizate de Ministerul Educatiei discrimineaza tatal, prezentandu-l drept un parinte de rang inferior. Asociatia tatilor solicita ministrului educatiei sa determine modificarea continutului abecedarelor, pentru a pune in evidenta complementaritatea celor doi parinti si pentru a sublinia importanta egala a mamei si a tatalui in cresterea si educarea copilului. Tatal si demnitarul din fruntea educatiei nationale are obligatia sa combata fenomenul discriminarii tatalui in unitatile de invatamant.

Alianta T.A.T.A. a analizat trei dintre abecedarele autorizate de ministerul de profil si achizitionate din fonduri publice. Continutul acestora este evident discriminatoriu la adresa tatalui. Cuvantul „mama” apare in total pe 45 de pagini ale celor trei manuale, in timp ce „tata” figureaza doar pe 13 pagini. Desi ZIUA TATALUI a devenit din 2010 sarbatoare nationala legala, abecedarele nu prezinta decat ZIUA MAMEI. Elaborata de T.A.T.A., Legea nr. 319 / 2009 privind instituirea Zilei Tatalui si a Zilei Mamei are drept obiectiv tocmai asigurarea unui echilibru social si evidentierea importantei ambilor parinti in viata de familie si in societatea romaneasca si a egalitatii celor doi.

T.A.T.A. cere ministrului sa mai elimine o nedreptate. Primul cuvant invatat de elevi este „MAMA”, in timp ce „TATA” apare spre finalul abecedarului. T.A.T.A. solicita ca cele doua cuvinte sa fie mentionate pentru prima data in lectii consecutive sau pe aceeasi pagina, pentru a se elimina astfel discriminarea tatalui.

Manualul de capatai al invataturii – ABECEDARUL – le spune copiilor nostri ca MAMA este parintele care conteaza, care merita sarbatorit si onorat, care se ocupa de cresterea si educarea lor, conservandu-se astfel o mentalitate retrograda, ce s-a perpetuat de pe vremea cand tatal era cel care castiga painea si era mai putin prezent in familie, cu efect nociv asupra modernizarii societatii si promovarii familiei armonioase. Zeci de mii de tatici se afla in prezent in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului cu varsta de pana la doi ani, sute de mii de tati se manifesta responsabil, fiind implicati in viata de familie,  prezenti cantitativ si calitativ in universul copiilor lor. Acesti parinti de calitate, care-si iubesc copiii, sunt ignorati de sistemul de invatamant romanesc, care continua sa discrimineze tatal si sa-l jigneasca grav.

„Abecedarul” editat de ARAMIS (autori: Cleopatra Mihailescu, Tudora Pitila) incepe chiar cu audierea povestii „Capra cu trei iezi” (pag.10), continuand imediat (pag. 12) cu initierea unor dialoguri despre familie, care sunt insa provocate de cantecelul „Harnicuta” (Are mama o fetita….), ale carui versuri contin de 13 ori cuvantul „MAMA”. Tatal apare la pag. 13 a manualului, dar poezia „Tatal meu” este folosita doar pentru initierea unor dialoguri despre ocupatiile oamenilor. Primul cuvant scris de micul elev este “MAMA” (de 8 ori la pag. 31), “TATA” aparand tocmai la pag. 58, insa doar de 3 ori. Manualul este de altfel cel mai darnic cu tatal dintre abecedare, cuvantul “TATA” aparand pe 5 pag., in timp ce “MAMA” apare pe 11 pag.

Al doilea abecedar al Editurii Aramis (autor: Olga Piriiala) trece insa in extrema celalalta, fiind un record in materia discriminarii tatalui. Chiar coperta a doua prezinta MAMA impreuna cu cei doi copii (fata si baiat) care-i ofera flori si un martisor. „MAMA” este primul cuvant studiat (pag. 34-35, unde apare de 10 ori), in timp ce „TATA” figureaza de 5 ori tocmai la pag. 62. ZIUA MAMEI este marcata la pag. 99, unde „mama” mai apare de 7 ori. De altfel, tatal apare doar pe 5 pagini ale manualului, in timp ce mama este prezenta pe 15 pagini.

„ABECEDARUL” editurii ANA (autor: Marcela Penes) nu apreciaza tatal, propunand chiar de la pag. 12 poezia „Cantec” (autor: George Cosbuc) si aducand mama in prim-plan. „Mama” este primul cuvant scris de elevi (pag. 26), in timp ce „tata” este retrogradat la pag. 57. ZIUA MAMEI este onorata de autorii manualului (pag. 76), in timp ce ZIUA TATALUI si Ziua internationala a familiei sunt ignorate total.

Dupa ce in cei 6-7 ani de acasa, parintii (MAMA si TATA) incearca sa ii acorde in mod egal educatie si afectiune copilului, chiar din prima zi de scoala copilul incepe sa invete ca unul dintre parinti este mai putin important decat celalalt. Si asta se intampla la varsta la care copilul este inca in plina formare si la care ar trebui sa porneasca in viata cu o mentalitate echilibrata si sanatoasa in privinta rolurilor si importantei celor doi parinti.

Informatii suplimentare se pot obtine  la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, iar pe pagina web a organizatiei http://www.t-a-t-a.ro/ figureaza si pagini ale abecedarelor incriminate.

PRESEDINTE,

Bogdan Draghici

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.