COLABORARE EUROPEANA PENTRU FORMAREA VIITORILOR VITICULTORI

COLABORARE EUROPEANA  PENTRU FORMAREA VIITORILOR VITICULTORI

        Colegiul Agricol “Gheorghe Ionescu Sisesti|” din Valea Calugareasca a accesat si obtinut finantarea unui proiect de mobilitate in Portugalia, in cadrul programului Leonado da Vinci, pentru desfasurarea instruirii practice de specialitate in domeniul vinificatiei, in toamna anului 2014. Responsabilul acestui proiect este profesoara Marinecu Dana, care va colabora cu ceilalti membrii ai echipei de implementare, directorul colegiului – prof. Barbu Mihaela, prof. de specialitate Popa Elena si contabilul unitatii Nitescu Viorica. “Prin intermediul acestui proiect „Abordare internationala a filierei vinului pentru competente si angajabilitate crescuta pe piata muncii” se urmareste asigurarea celor 20 elevi ai scolii, persoane aflate in formare profesionala initiala (IVT), cls.a XI a, calificarea Tehnician horticultor, nivel 3, oportunitatea de a efectua un plasament de formare de 3 saptamani in Portugalia, in scopul de a obtine experienta de lucru relevanta, competente tehnice specializate in Vinificatie (componenta de baza a domeniul lor de formare) simultan cu o buna pregatire lingvistica-culturala-pedagogica pentru a intampina nevoile pietei muncii si a-si imbunatati semnificativ capacitatea de tranzitie spre un loc de munca si insertie profesionala”, ne-a declarat Mihaela Barbu, directorul colegiului. Participantii provin din mediul rural, sunt persoane fara prea multe oportunitati, iar proiectul este parte integrală a programului lor de formare prin IPT-Invatamantul profesional si tehnic.

Partenerii din Portugalia impreuna cu care se va materializa aceasta colaborare sunt:

*       AVIPE-Asociatia viticultorilor din regiunea Palmela, detine peste 3000 de hectare de podgorii și produce in prezent peste 8 milioane de litri. O parte importantă a producției este imbuteliata pe cinci linii automatizate .AVIPE de- a lungul anilor si-a modernizat tehnologia de fabricație și îmbuteliere  iar acum are certificare ISO 9001-2000  datorita daruirii si efortului celor 40 de angajati.

Misiunea AVIPE este de a fabrica vin si derivate din strugurii produsi de agricultori si a comercializa produsele obtinute la nivel national si mondial  în scopul de a obține cele mai bune beneficii pentru asociatii. Asociatia actioneaza ca o garantie in privinta calitatii si integritatii vinului oferit pe piata interna si la export, ofera sprijin si suport producatorilor din regiune.

*      Cooperativa AgríCola Santo Isidro De Pegoes este o companie  portugheza moderna şi competitiva recunoscuta, atât pe pieţele interne cat şi internaţionale. Vinurile de Pegões s-au  distins la concursurile cele mai importante internaţionale de vinuri obtinand  numeroase premii Podgoriile Pegões sunt situate între două rezervaţii naturale – estuarul Tagus-ului la nord-vest şi raul Sado la sud-vest, pe latura de est a dealurilor Arrábida şi pe partea de vest a provinciei Alentejo. Regiunea Pegões este unica pentru condiţiile de climă şi de sol, se produc vinuri remarcabile, folosind  echipamente moderne și metode  in care sunt integrate tradițiile și experiența, pentru a produce un vin care nu este doar o icoana a locului, dar și un ambasador pentru rabdarea și abilitatile  vinificatorului care l-a creat.

AVIPE si Cooperativa AgríCola Santo Isidro De Pegoes au primit participanti romani si au organizat stagii de formare pentru ei in cadrul unor proiecte finantate prin  programul LdV avand tutori cu experienta. Au experienta si resursele necesare pentru implementarea activitatilor planificate.

*    AFPDM este o asociatie  profesionala situata in Montijo, Setubal Portugalia, constituita printr-un parteneriat public privat care are  misiunea de a sprijini sectorul de formare si cel economic in activitatile de educatie si formare pe care le desfasoara. Este certificata ISO 9001:2008. Associação para a Formação Profissional e Desenvolvimento de Montijo activeaza in cadrul Programului Leonardo da Vinci din anul 2004 fiind atat partener intermediar cat si partener de trimitere. Ca partener intermediar AFPDM asista organizatiile de trimitere , beneficiarii unor finantari LdV in gasirea unor organizatii de primire adecvate ,stabileste legaturile necesare pentru construirea partneriatului si acorda sprijin in organizarea si managementul proiectului. AFPDM a fost implicata in numeroase proiecte cu scoli din Romania are experienta in management de proiect, deschidere, oferind  bune oportunitati pentru organizarea unui plasament de lucru sau schimb cu companiile  din regiune,asigurand cadrul necesar pentru  dezvoltarea unei baze solide de competente, abilitati si cunostinte pentru tinerii ce doresc sa castige experienta de munca intr-o alta tara si profesionisti.

Nevoia careia raspunde proiectul este de a creste performanta si competenta resursei umane din agricultura, printr-o formare profesionala de calitate,la nivel european a viitorilor specialisti cu calificare medie din domeniu. Obiectivele acestui proiect sunt:

– Dobandirea de competente tehnice specializate in domeniul producerii vinului, prevazute in SPP-ul calificarii Tehnician in horticultura, si experiente profesionale printr-o abordare completa si de o maniera internationala a filierei acestuia, de la producerea strugurilor la imbutelierea si marketingul produsului final, pentru asigurarea  unei bune integrari profesionale si obtinerii performantei in practicarea profesiei.

– Achizitia de competente cheie si dezvoltarea „angajabilitatii”prin familiarizarea cu cerintele unui loc de munca intr-o intreprindere viniviticola,intelegerea necesitatii lucrului in echipa si a necesitatii prestarii unor servicii de calitate in conditii de sanatate si securitate in munca.

– Dezvoltarea abilitatilor de comunicare intr-o limbă straina, promovarea intelegerii interculturale, familiarizarea cu valorile culturale ale altor popoare pentru cresterea capacitatii participantilor de a se integra si a trai intr-un alt context cultural

– Dezvoltarea unui parteneriat transnational durabil, activ si eficient care sa contribuie la consolidarea mobilitatii transnationale in scopul invatarii si internationalizarea formarii prin IPT

Monica BOSTAN

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.