Câți ani au plămânii tăi?

Câți ani au plămânii tăi?

Ca sa ştii să răspunzi la această întrebare, îţi poţi  verifica gratuit sănătatea plămânilor până pe 4 decembrie în spitale și clinici de stat din peste 30 de orașe, printre care şi Ploieşti şi Câmpina, în cadrul celei de-a cincea ediții a campaniei “Tu știi câți ani au plămânii tăi?”.

Cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), nu mai puțin de 64 de medici oferă spirometrii gratuite — analiză care seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care o fac polițiștii șoferilor, iar rezultatele se dau pe loc.

În Ploieşti, testările se fac la Cabinetul TBC de la Policlinica Cina, iar medicii înscrişi pe lista centrelor de testare gratuită sunt Andreescu Iulia, Bolgiu Dana Adela, Puşcariu Cristina şi Stemate Elena Narcis. Înainte de a merge la centrul de testare, este nevoie de programare prealabilă, care se face telefonic la numărul 0244/531402. În cazul în care nu vă veţi programa telefonic, medicul nu va putea efectua testarea gratuit!

BPOC afectează grav persoane cu vârste între 40 și 65 de ani. Un studiu realizat în România, în 2012, pentru Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialiști și analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Același studiu arată că bărbații sunt mult mai afectați de această boală decât femeile, boala lovind în aceeași măsură bogații și săracii.

Simptomele BPOC sunt tusea cronică, producția cronică de spută (flegmă sau spută mucoasă) în majoritatea zilelor și dispnee (senzația de lipsă de aer).

Testările pentru depistarea BPOC vor avea loc şi în orașele — Alba, Arad, București, Bacău, Baia Mare, Băilești, Bistrița-Năsăud, Brașov, Călărași, Câmpina, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Hunedoara, Iași, Luduș, Lugoj, Mediaș, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmației, Slobozia, Târgu Mureș, Timișoara, Urziceni și Vâlcea.

Monica BOSTAN

(431)

Impreuna dam mai departe stirile de bine!

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.