CARAGIALE DINCOLO DE LITERA CARTII

De ce Caragiale? Spiritul său de observaţie psihologică, larga deschidere a curiozitaţii către toate domeniile cunoaşterii, sensibilitatea acută faţă de intamplările cu haz sau faţă de dramele individuale şi colective il fac să infăţişeze viaţa aşa cum este ea şi să ne impresioneze sufletul.Ne-am gandit,ca anul  acesat  as iesim din  tiparele cartii si sa-l simtim pe Caragiale altfel.Si asa am facut….am pornit la drum cu trupa de teatru(ciclul gimnazial) a Grupului Scolar Maneciu ciclul gimnazial intr-o zi de toaman cand ne-am adunat sa citim Caragiale si sa punem in scena cateva secvente din opera sa. Piesa alesa pentru a fi pusa in scenă de trupa ,,Mir”  cls a-VI-a A(coordonator prof. Georgeta Nicoleta Chiroiu)a fost,,O noapte furtunoasa”.  Vă dezvăluim in continuare din culisele regizorale şi actoriceşti.

O junglă de text am redus-o la dimensiunile unui parc englezesc. Il cuprinzi cu un ochi, cel de-al doilea putând fi intrebuinţat la studierea efectului asupra celor care-l privesc.Asa incepe spectacolul:cu zeci de ore de lucru in care micii actori Mihaela Rodica Despan(rolul Zitei1),  Ioana Antonia Taca(rolul Zitei 2), Maria Teodora Pasculet(rolul Zitei 3) Damian Cristian Mares(Rica Venturiano), Sorina Elena Iordache(Spiridon), Stefania Luiza Terzea(Nae Ipingescu), George Victoras Filip(Jupan Dumitrache 1),Ionut Sebastian Savu(Jupan Dumitrache 2), Maria Cremona Carstocea(Veta),Iustin Toceanu(Chiriac) se intalneau de cateva ori saptamanal pentru repetitii.

Un spectacol ce incepe dintr-o piesă a cărei sorginte porneşte dintr-un fapt autentic, dintr-o “intămplare” menită să ne releve o drama umană. Noi am  transpus-o in registrul comic tocmai pentru a crea contrastul dintre două lumi care, dacă la un moment dat se află ,,sub acelasi acoperiş”, nu comunică şi mai ales nu pot comunica.

Piesa, una din comediile cele mai implinite ale şcolii dramaturgice romaneşti, fiind atât de ancorată in lumea autohtonă, n-a rămas doar o ilustrare a acelor timpuri, ci a căpătat autonomie estetică şi permanenţă spirituală. Şi aceasta deoarece Caragiale conferă intrigii valorile umane şi estetice care trec dincolo de anecdotică. E o lume care poartă cu voluptate o mască, o lume care işi ascunde goliciunea şi urâţenia morală clamând necontenit sacrificiul de prea multă iubire.

Ea reprezintă o soluţie care da satisfacţie moralei publice şi interesului personal, dar şi o revoltă impotriva imoralităţii. Cu aceasta piesa, actorii principali Despan Mihaela Rodica şi Mares Damian, au obţinut premiul intai la Concursul interjudeţean de interpretare artistica a personajelor caragialiene editia a–XIV-a:,,Caragiale contemporanul nostru”,desfasurat  la Ploiesti – Casa memoriala I.L.Caragiale in data de 30 ianuarie 2011,trupa a reusit sa ocupe locul doi ,iar profesorul coordonator locul intai pentru scenografie.

Permanenţa piesei se explică prin faptul că darul observaţiei care l-a caracterizat pe I. L. Caragiale s-a convertit in creaţia de tipuri viabile peste timpuri, prin adevărul uman pe care piesa il degajă in totalitatea ei, vorbind celor de azi cum a vorbit celor de ieri şi cum are să vorbească celor de mâine.

Profesor,dir adj.Grup Scolar Maneciu Georgeta Nicoleta Chiroiu


FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
  1. Mai mult decat incantatori acesti copii. Felicitari lor si mentorului lor – prof. Georgeta Nicoleta Chiroiu.

    Reply
  2. D-ra. prof. Georgeta Nicoleta Chiroiu – fotografiile din partea dreapta. Rar poate fi intalnit un astfel de zambet si atat de multa lumina in ochii unui om.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.